Een griepje als (g)een ander?

Door De Redactie

Hoe zit dat nu met die Mexicaanse griep? Wordt straks iedereen ziek of valt het allemaal wel mee? Twee experts beantwoorden de belangrijkste vragen...

Is de Mexicaanse griep erger dan de griep van vorige jaren?

Marc Van Ranst, Hoogleraar virologie en epidemiologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en Interministerieel Commissaris Influenza: ”Je moet een onderscheid maken tussen de ernst van de ziekte en het aantal mensen dat ziek kan worden. Dat eerste, de ernst van de ziekte, verschilt momenteel niet van een gewone griep. Het gaat om dezelfde symptomen en het duurt even lang. Het verschil is dat dit een nieuw virus is, waarmee nog geen mensen in contact gekomen waren. Met als gevolg dat er meer mensen ziek kunnen worden. Maar als je ziek wordt, is er geen verschil met de gewone wintergriep. Met ‘ernstiger’ wordt in het geval van de Mexicaanse griep dus bedoeld dat het zou kunnen dat er meer mensen besmet raken.”

Hoe kun je de kans op besmetting beperken?

Marc Van Ranst: ”Eigenlijk moet je je gewoon de vraag stellen wat je tijdens een normale winter zou doen. Er zijn dus een aantal eenvoudige maatregelen, die zowel nu als bij een gewone seizoensgriep enorm kunnen helpen. Zo is handen wassen erg belangrijk. Een paar keer meer per dag kan zeker geen kwaad. Vervolgens hoest of nies je beter niet gewoon in het rond, maar doe je dat in een papieren zakdoekje dat je daarna meteen in een vuilnisbak gooit. Als je geen zakdoekje bij je hebt, moet je zeker je hand voor de mond houden, of nog beter, in je elleboog niezen of hoesten. Daarnaast blijf je beter uit de buurt van zieken, maar omgekeerd moet je ook zelf thuisblijven wanneer je ziek bent..”

Zal het aantal zieken snel toenemen in september?

Marc Van Ranst: ”Het effect van mensen die terugkomen van vakantie, zagen we vorige maand al: dat zorgde toen inderdaad voor een stijging van de gevallen. Die stijging zal zich ongetwijfeld doorzetten in de herfst. We moeten er dus rekening mee houden dat het erger zal worden, en met erger bedoel ik dat er nog meer mensen ziek zullen worden. Het zal wel nog even duren voor we van de Mexicaanse griep af zijn, dat is zeker.”

Wanneer moet je naar de dokter?

Dirk Scheveneels, huisarts: ”Je raadpleegt beter een dokter als je meer dan 38,5° C koorts hebt, spierpijn, hoofdpijn, een lopende neus en als je ook nog moet hoesten of je in het algemeen onwel voelt. Ook diarree is mogelijk. Dat zijn eigenlijk de griepsymptomen zoals iedereen die kent. Ga zeker binnen de 48 u. na het ontstaan van die symptomen naar je huisarts te gaan..”

Hoe voorkom je besmetting?

Om besmettingen in de wachtkamer te voorkomen kun je, als je vermoedt dat je de griep hebt, eerst je dokter bellen. Hij kan dan zeggen of je beter thuis blijft en een huisbezoek aanvraagt, of naar zijn praktijk komt.

Nog meer essentiële vragen en nuttige antwoorden vind je in Libelle 36 van 3 september 2009.

Partner Content