Eet gezond: de schijf van vijf
Er goed uit zien, begint met gezond eten. Iedereen kent de basisregels van gezond eten, maar vaak is het verleidelijker of eenvoudiger om flink te zondigen. Met deze tips eet je gezonder! En vergeet de schijf van vijf niet!
Copywrite beeld: sxc
- sla geen maaltijden over. Wie niet ontbijt grijpt voor de lunch vaak al naar iets om te snoepen. Bovendien heeft je lichaam voldoende energie nodig om je metabolisme in werking te houden.
- Neem niet meer dan drie à vier tussendoortjes per dag.
- Voedingsvezels, die onder andere in brood zitten, zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Volkorenbrood of roggebrood geven sneller een verzadigd gevoel.
- Maak een dubbele boterham: twee sneetjes broood met één keer beleg ertussen.
- Wat niet in huis is kan je niet opeten. Simpel. Sla dus zo weinig mogelijk snoep en snacks in.
- Doe geen boodschappen met een lege maag. De kans dat u te veel lekkers meebrengt is veel groter.
- Kant en klaar maaltijden lijken ok, maar ze bevatten vaak te weinig groentes. Als je het niet kan laten om ze te kopen, eet er dan een slaatje bij.
- Kies voor niet te vet broodbeleg. Light kaas, vleesbrood, kippenwit, rosbief, ham, of sandwichspread is prima.
- Lekker en gezond: groenten of fruit op de boterham! Bijvoorbeeld komkommer, aardbeien, banaan of plakjes appel.
- Bind soepen en sauzen niet met slagroom of room, maar met gepureerde groenten, aardappelpureeoeder of koksroom
- Lightvarianten bevatten slechts een derde minder vet.
- Lightchips bevatten minder vet dan gewone chips, maar qua caloriëen kunnen ze nog altijd tellen….
De Schijf van vijf
Je kent ze wel: kies elke dag iets uit de vijf vakken, zodat je voldoende variatie brengt in je voedingspatroon.
1: groente & fruit: ze bevatten vitamines, mineralen, vezels en bioactieve stoffen
2: brood, ontbijtgranen, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten: ze bevatten koolhydraten, eiwitten, vezels, en mineralen
3: zuivel, vleeswaren, vis, ei en vleesvervangers: ze bevatten eiwitten, mineralen, vitamines en vetzuren.
4: onverzadigde vetten en olie: ze bevatten essentiële vetzuren
5: dranken: ze bevatten water