etherische oliën

Etherische oliën voor beginners

Door De Redactie

Een olie om kleine lichamelijke kwaaltjes op te lossen of simpelweg een stressvolle dag wat aangenamer te maken. Is het de zoveelste hype of is er echt iets van aan? Herboriste An Schellekens ontdekte enkele jaren de weldaad van etherische oliën en gebruikt ze sindsdien dagelijks. 

Ethewat?

Een etherische olie wordt via een ingewikkeld destillatieproces uit een plant of vrucht gehaald. Zo krijg je een natuurlijk plantaardig product dat voor oneindig veel doelen gebruikt wordt. De oliën zijn heel geconcentreerd, dus je gebruikt ze best met mate.

Er is één groot verschil tussen een etherische olie en een gewone geurolie: een etherische olie is volledig plantaardig, waardoor de geur niet synthetisch is. Vaak is dat bij een gewone geurolie niet het geval. Bovendien kan de etherische, plantaardige variant fysieke en psychische klachten verminderen

Hoe gebruik je het?

Je kunt de oliën verdampen met een aromalampje dat je verwarmt met een kaarsje en vervolgens vult met water. Daar doe je vervolgens enkele druppeltjes olie in. Een andere optie is een diffuser. Die verbruikt heel veel olie en is vooral geschikt om snel grote ruimtes te vullen. De oliën kunnen ook gebruikt worden in verzorgingsproducten en zelfs in eten, maar dan wel in heel verdunde vorm.

De drie basisoliën die voor iedereen nuttig en handig te gebruiken zijn:

  • Lavendel: Deze olie ruikt niet alleen naar Franse Provence. Ze heeft ook een heel rustgevende werking die hoofdpijn kan verzachten. Bovendien kan lavendelolie helpen tegen blaren, bij wondverzorging, insectenbeten of luizen.
  • Tea tree: De geur heeft iets weg van eucalyptus en kan tegen verschillende ongemakken helpen. Darmproblemen, verkoudheden, aften, wratten en zelfs voetschimmels kunnen hiermee bestreden worden.
  • Citroen: Deze olie werkt zo ontsmettend dat het in Frankrijk zelfs in ziekenhuizen gebruikt wordt. Wil je na een griepje je huis weer helemaal fris en bacterievrij maken? Dan is citroenolie perfect. Verder activeert het ook de spijsvertering, lever en gal.

De geurstoffen van een etherische olie wordt opgenomen via de neus, waardoor ze snel en efficiënt ongemakken kunnen verzachten. Het biedt dus niet alleen een aangename en natuurlijke geur. Een simpele olie kan het leven wel degelijk net dat tikkeltje comfortabeler maken.

Oliën, brandertjes of diffusers vind je bijvoorbeeld op de site van Holland and Barett.

Gastredacteur: Maaike Vermeir

Beeld: Shutterstock

Partner Content