Fruit is goed voor je tandenWaar of Niet waar? (*)zie helemaal onderaan de tekst!

Samen met DKV

10 misverstanden over tandverzorging

Hoe goed geïnformeerd ben jij over tandverzorging? Doe de check en ontdek wat je zelf nog kunt bijdragen tot een stralende glimlach, je leven lang.

Waar of niet waar?

Vroeg of laat moet ieder een zijn wijsheidstanden laten trekken.

Niet waar. Dat is alleen nodig als ze te weinig plaats hebben. Het is dus goed mogelijk om het volle menselijke gebit van 32 mooi staande tanden te hebben en te houden.

Als mijn gebit gezond is, ben ik verder ook gezond.

Waar. Er is een nauw verband tussen de toestand van je tanden en je algemene gezondheid.

De verplichte ziekteverzekering betaalt alle tandartskosten terug.

Niet waar. Je ziekenfonds dekt een beperkt aantal behandelingen. Speciale zorgen vergen een extra verzekering (of een hoge kost).

Alle kinderen moeten vanaf dezelfde leeftijd beginnen met orthodontie.

Niet waar. Het ene gebit is het andere niet. Je tandarts kan zeggen wanneer (of) het voor jouw kind het goede moment is.

Frisdrank zonder suiker veroorzaakt geen tandbederf.

Waar. Maar de zuren veroorzaken wel steeds vaker tanderosie, omdat ze het glazuur aantasten. Toch niet mee overdrijven dus.

Zolang ik geen tandpijn heb, is mijn gebit gezond.

Niet waar. Het is niet omdat je niets voelt dat er geen infectie of bederf kan zijn. Een regelmatig bezoek aan de tandarts is je garantie op een gezond gebit.

Als je lange tijd een slechte adem hebt, moet je naar de tandarts.

Waar. In 90% van de gevallen wijst een slechte adem op een mondprobleem. Zoek dus niet op internet naar een oplossing maar bel je tandarts.

Het is normaal dat je tanden verliest als je ouder wordt.

Niet waar. Als je je gebit levenslang goed verzorgt en regelmatig naar de tandarts gaat, kun je al je tanden behouden.

De kosten voor orthodontie worden door het ziekenfonds niet terugbetaald als je kind al 15 is.

Waar. De terugbetaling is er alleen voor jongens en meisjes die voor hun 15de met orthodontie beginnen. En aangezien dat ook de periode is dat ze indruk willen maken met hun mooiste smile, is het dubbel belangrijk er goed op tijd mee te beginnen.

Als ik goed poets met een tandenborstel, blijft mijn gebit gezond.

Niet waar. Ook tussen je tanden moet er gepoetst worden, en dat kan niet met een borstel. Gebruik dus geregeld ook een tandenstoker of flossdraad.

Nog meer weetjes over tandverzorging? Doe de test en ontdek wat je zelf kunt doen om die stralende glimlach te onderhouden en behouden.

 

DKV Smile verzekert je glimlach, je leven lang

Onvoorziene kosten voor tandzorgen kunnen snel oplopen en komen altijd ongelegen. De gewone ziekteverzekering dekt lang niet alles. DKV Smile is er speciaal om die onaangename verrassingen te voorkomen: een betaalbare verzekering voor tandzorgen.

Je garanties?

  • Tot 80% van de kosten (tot 1500 euro per jaar) voor tandzorg, paradontie, orthodontie en protheses wordt terugbetaald (vanaf het 4de jaar van aansluiting; die voorwaarde geldt niet voor preventieve tandzorgen).
  • Gratis voor kinderen tot 4 jaar.
  • Vanaf 20 euro per maand.

Meer info: surf naar www.dkv.be, bereken je premie en sluit je nu aan!

(*) Niet waar. Het is wel prima voor de gezondheid, maar niet altijd voor de tanden. Sommige fruitzuren veroorzaken bederf omdat ze het tandglazuur aantasten. Tip: drink na het eten van fruit altijd meteen een glas water!