Gezien in ‘Blind Getrouwd’: dit zegt lichaamstaal over je relatie

Door Jolien Thieleman

We zagen het in ‘Blind Getrouwd’: Mike en Marjolein vielen tijdens hun huwelijksreis van de roze wolk en gingen beiden met hun armen gekruist tegenover de seksuoloog zitten. Een veelzeggende houding, want lichaamstaal wil meer zeggen dan je denkt … ook over je relatie. 

“Na de huwelijksreis is de euforie van de eerste ontmoeting weggetrokken en is de stemming duidelijk een pak minder.” Alexander Witpas, Blind Getrouwd‘-seksuoloog, zegt wat wij allemaal denken én zien, want Mike en Marjolein tonen met hun gekruiste armen een wereld van verschil tegenover de huwelijksdag. Maar wat wil die gesloten houding dan precies zeggen?

Lichaamstaal stuurt voortdurend signalen uit naar je partner, zonder je het zelf beseft.  Het uiten van gevoelens gebeurt zelfs voor 93 procent via je lichaamstaal, en een groot deel daarvan neemt het gezicht voor z’n rekening.

Gezicht

Gezichtsuitdrukkingen verraden natuurlijk meteen hoe iemand zich voelt. Iemand die bijvoorbeeld kwaad is, kijkt recht voor zich uit en perst de lippen op elkaar. Mensen die eerder verdrietig zijn, trekken hun ogen samen en laten hun mondhoeken lichtjes omlaag hangen.

De ogen en de mond zijn de twee belangrijkste factoren om gevoelens waar te nemen. Zelfs de pupillen verraden veel: grote exemplaren willen zeggen dat iemand zich angstig of net opgewonden voelt. Knipper je dan weer veel met je ogen? Dan wijst dat erop dat je je aangetrokken voelt tot je gesprekspartner of dat je je net treurig voelt.

Let ook eens op waar je partner naar kijkt als jullie tegen elkaar praten. Kijkt hij niet alleen naar je ogen, maar ook naar je mond en lippen? Dan is hij ook in je geïnteresseerd op seksueel vlak. Recht in de ogen kijken is bovendien een teken van vertrouwen. Dat gaat dus de goede kant uit bij Lieve en Aljosja!

Benen en voeten

Al let je waarschijnlijk niet op iemands benen en voeten, ze zeggen meer dan je zou denken. Voeten die bijvoorbeeld naar je toe staan, verraden dat je gesprekspartner voor je openstaat. Als alleen de heupen gedraaid zijn, maar de voeten blijven staan, dan wil hij of zij waarschijnlijk liever alleen gelaten worden. Benen die over elkaar geslagen zijn, wil dan weer zeggen dat je partner zich op z’n gemak voelt.

Armen en handen

Zitten jullie, net als Mike en Marjolein, soms met gekruiste armen tegenover of naast elkaar? Dan voelen jij en je partner zich kwetsbaar en vormen jullie een muur om jullie heen, puur uit bescherming. Deze houding gaat ook gepaard met onzekerheid.

Ook het aanraken van de nek heeft te maken met stress en een oncomfortabel gevoel. Eigenlijk is het een kalmerende beweging die vaak wordt gedaan als iemand niet zeker van z’n stuk is. Dit is ook het geval als iemand z’n handen in de zakken steekt: een duidelijk signaal dat iemand oncomfortabel is en niet wil deelnemen in de situatie.

Draait je partner z’n lichaam naar je toe en slaat hij z’n arm om je heen? Dan wil hij hiermee duidelijk maken dat hij zelfverzekerd en trots is over jullie relatie en dat hij als één met jou gezien wil worden. Het omgekeerde is ook waar: als je partner eerder van je wegleunt, dan zit er een fysieke én emotionele afstand tussen jullie. Tijd om eens goed met elkaar te praten, net zoals Mike en Marjolein dat doen.

Bron: Mens en gezondheid – Beelden: VTM

Meer lezen?

Partner Content