Goeie vraag: Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?

Goeie vraag: Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind?
Boy (8-9) posing with piggybank --- Image by © John Smith/Corbis

 

Vanaf welke leeftijd begin je zakgeld te geven, en hoeveel geef je dan?

Vanaf wanneer?

De meeste ouders zijn het erover eens dat zakgeld een pedagogische waarde heeft en dat kinderen op die manier leren om de waarde van geld in te schatten. De Gezinsbond raadt aan om al met zakgeld te beginnen op de leeftijd van 6 à 7 jaar, dus vanaf het moment dat kinderen leren rekenen op school.

Hoeveel?

Bij jonge kinderen gaat het eerder om een symbolisch gedrag, bijvoorbeeld 1 euro per week. Maar vanaf 10 jaar doe je er goed aan om ‘echt’ zakgeld te geven. Hoeveel? Daar zijn geen vaste regels voor, en veel hangt af van het inkomen van de ouders én wat je kind er allemaal mee moet betalen. Moeten er ook cadeautjes mee gekocht wordt, of kleren, of een gsm-abonnement?

Heb je echt geen idee, maak dan gebruik van deze zakgeldcalculator voor een indicatie.

En wanneer geef je een bankkaart?

Kinderen krijgen doorgaans een bankkaart vanaf de leeftijd van 12 jaar. Maar het gebruik ervan neemt pas echt toe als ze 15 à 16 jaar zijn. Met een kaart die gekoppeld is aan een zichtrekening kunnen ze zelf geld afhalen, maar de ouders blijven wel de uitgavelimieten voor aankopen en afhalingen bepalen.

Een andere mogelijkheid is een prepaid bankkaart die ouders aanvragen op naam van hun kind en waarop ze bijvoorbeeld elke maand het zakgeld storten.

Tips

  • Aan jonge kinderen geef je beter slechts één keer per week zakgeld. Naarmate het kind opgroeit, schakel je over op tweewekelijks of maandelijks. Zo leert een tiener om zelf zijn maandbudget te beheren.
  • Leg je kind uit hoe je het bedrag van het zakgeld bepaalt en hoeveel uren je daar bijvoorbeeld voor moet werken.
  • Spreek geen oordeel uit over zijn uitgaven; het kind doet met zijn zakgeld wat het wil.
  • Geef geen voorschotten of tijdelijke verhogingen. Zo krijgt je kind de indruk dat geld maar voor het oprapen ligt.

Ook interessant:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)