Mijn kind en (zak)geld: hoe maak ik mijn kind geldbewust?

Mijn kind en (zak)geld: hoe maak ik mijn kind geldbewust?
©GettyImages

‘Jong geleerd is oud gedaan’ klinkt het vaak. En de leuze lijkt ook te kloppen, want leer je je kind al vroeg met geld omgaan, dan zou het later minder snel in financiële problemen raken, zeggen experts. Dus je begint er maar beter op tijd mee! 

Financiële opvoeding: een must

Verstandig leren omgaan met geld is een noodzakelijke vaardigheid in onze samenleving. Volgens experts begin je dan ook maar beter zo vroeg mogelijk met de financiële opvoeding van je kind. Scholen kunnen een rol spelen, maar vooral ouders zijn sleutelfiguren, want wie anders is voor onze kinderen het uitgelezen rolmodel?

Leren omgaan met geld: 7 tips

1. Zakgeld is leergeld

De meeste ouders zijn het erover eens dat zakgeld een pedagogische waarde heeft en dat kinderen op die manier leren om de waarde van geld in te schatten.

Hoeveel zakgeld geef je?

Daar zijn geen vaste regels voor, en veel hangt af van het inkomen van de ouders én wat het kind er allemaal mee moet betalen. Bij heel jonge kinderen gaat het eerder om een symbolisch bedrag, bijvoorbeeld een halve euro per week. Vanaf 6 à 7 jaar kun je je kind ‘echt’ zakgeld geven, dus vanaf het moment dat het leert rekenen op school. Je kunt het bedrag rustig opbouwen, bijvoorbeeld:

  • 6-8 jaar: 1 euro
  • 9-10 jaar: 2 euro
  • 11-12 jaar: 2,5 euro

Klein beginnen, dus! Zakgeld is in die jonge levensjaren in feite nog ‘leer’geld.

2. Verloren geld? Ervaring rijker!

Weer een prul gekocht? Tik je kind dan niet op de vingers, maar geef het de vrijheid om te ontdekken waar hij of zij geld aan uitgeeft. Door fouten te maken leert je kind namelijk het meest: wat het zelf ervaart, blijft véél beter hangen dan een goedbedoelde preek van mams of paps.

Wat je als ouder wél kunt doen? Duidelijke grenzen afbakenen waarbinnen het kind mag en kan experimenteren.

3. Kleine bijverdienste

“Kinderen denken vaak dat alles gratis is. Ze beseffen niet altijd dat mama en of papa moeten werken voor die goedgevulde winkelkar. Daarom is het een goed idee om hen zelf iets te laten verdienen met een klein klusje in huis. Zo leren ze dat je voor geld iets moet doen”, aldus financieel expert Yves Coemans. Maar dat betekent ook weer niet dat je voor élke taak in huis moet betalen. Voor de huishoudelijke taakjes draagt iedereen zijn steentje bij!

4. Potje breken? Potje betalen!

Je kunt je kind ook op pad sturen met een boodschappenlijstje en de portemonnee. Dat is voor je kind al een hele uitdaging op zich, want: “hoeveel zou een brood eigenlijk kosten”, “Als ik een briefje van vijf euro geef, hoeveel krijg ik dan terug?”. Hen af en toe de touwtjes in handen geven, scherpt niet alleen hun rekenvaardigheid aan, ze leren ook meer over de waarde van geld.

5. Betaal cash

Niets ontgaat het allesziend oog van een kind. Ze begrijpen dat ze iets terugkrijgen als ze een muntstuk stoppen in een snoepautomaat, maar het concept van een bankrekening is hen geheel onbekend. Hierdoor gaan ze ervan uit dat alles gratis is, als je betaalt met een bankkaart of smartphone. Experts raden dan ook af om in het bijzijn van jonge kinderen elektronisch te betalen.

6. Maak het visueel

Niets leuker dan eens rammelen met je (hopelijk) goedgevulde spaarpot. En al helemaal als ‘ie er leuk uitziet. Geef het spaarvarken van je kind een mooie plek in huis, zodat hij er fier op kan zijn!

Enkele leuke exemplaren:

1 Lieve vos

 

Keramieken spaarpot, vos 13x10x9cm – (€ 5,50 – HEMA)

2 Pluizige panda

Houten spaarpot 18×18 cm (€ 18,99 – Bol.com)

3 Varken met hamer

Keramieken spaarvarken met hamertje 4x12x14 cm (€ 13,99 – Bol.com)

4 Dorstige dinosaurus

 

Keramieken spaarpot – dinosaurus 10x18x8cm (€ 5,50 – HEMA)

7. Durf te praten over geld

Praten over geld is nog steeds taboe, dat blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond. Oudere generaties kregen zelden een financiële opvoeding, en kunnen daarom weinig tips doorgeven aan hun (klein)kinderen. En toch is het belangrijk om het gesprek open te trekken en duidelijke afspraken te maken naarmate je kinderen wat ouder worden.

Om misvattingen te voorkomen, sta je best even stil bij volgende vragen:

  • Voor welke uitgaven spring ik eventueel bij?
  • Welke uitgaven verwacht ik dat mijn kind zelf bekostigt?
  • Hoeveel moet mijn kind ongeveer sparen?
  • Moet mijn kind zelf instaan voor de aankoop van kleding?
  • En wat met de broodjes die ze tijdens de middagpauze kopen?

Goede afspraken maken goede vrienden. 😉

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)