Handen wassen helpt niet tegen griep

Door De Redactie
Handen wassen helpt niet bij het voorkomen van (Mexicaanse) griep. Dat schrijft het medisch weekblad de Huisarts dat zich baseert op een Canadese studies.

Je kan er niet naast kijken. BV’s geven het als raad mee op televisie en ook op heel wat werkplekken hangt de raadgeving duidelijk zichtbaar op: was je handen en voorkom (Mexicaanse) griep. Uit een Canadese studie blijkt nu dat deze raadgeving nergens op slaat. Dat schrijft het medische weekblad de Huisarts.

Het wassen van handen voorkomt de verspreiding van heel wat kiemen (bijvoorbeeld het rinovirus dat de gewone neusverkoudheid veroorzaakt), maar het is allerminst bewezen dat het ook de verspreiding van het griepvirus tegen gaat. Griep wordt overgedragen door speekseldruppeltjes, de reinheid van de bredere omgeving speelt geen rol. Eens het virus op de huid (van de hand) komt, wordt het infectievermogen meteen ondermijnt.

De CDC in de Verenigde Staten geeft toe dat er geen bewijzen zijn dat het wassen van handen helpt tegen de verspreiding, maar behoudt toch de richtlijn terzake onder het motto: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” Volgens Arthur Reingold, diensthoofd epidemiologie aan de University of California, een foute beslissing omdat de richtlijn de mensen een vals gevoel van veiligheid geeft.

Partner Content