Haren uit een moedervlek trekken, is dat gevaarlijk?

Door Celine Werner

Heb je je bij het epileren of scheren al eens afgevraagd of het eigenlijk kwaad kan om de haren uit een moedervlek te trekken? En zo ja, hoe schadelijk is dat dan? 

De verhalen rond moedervlekken op het net

Je leest echt duizend-en-een dingen op het net: het uittrekken van een haartje uit een moedervlek zou ervoor kunnen zorgen dat cellen onrustig worden, waardoor er een mutatie in DNA kan plaatsvinden en het risico op (huid)kanker groter wordt. Daarnaast zou het ook het risico op infectie vergroten.

Feit of larie en apekool?

Gelukkig is het allemaal niet waar volgens Dr. Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk Nederland: “Het is een fabel dat het uittrekken van een haar de structuur van een moedervlek zou aantasten of dat het kankerverwekkend zou zijn. Het is zeker niet schadelijk om te doen. En ook de haargroei op zich is meestal niet gevaarlijk. Dat is zelfs eerder een goed teken: zo’n moedervlek heeft vaak een gezonde structuur.”

“De kans op infecties is eveneens verwaarloosbaar. Het is wat te vergelijken met het epileren van de benen: je laat kleine gaten achter, maar dat leidt bijna nooit tot infecties.”

De haartjes beu?

Het kan dus écht geen kwaad, zelfs al doe je het een miljoen keer. Ben je het beu om op deze plekjes te moeten scheren of epileren? Dan is elektrische epilatie een mogelijke oplossing, aangezien laserbehandelingen niet worden gedaan op moedervlekken.

Wanneer zijn moedervlekken wel gevaarlijk?

Goed nieuws toch, hiervoor moet je dus niet te rade bij de dokter. Maar wanneer zijn moedervlekken wel gevaarlijk? Dat lees je hier!

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be 

Ook het lezen waard:

Partner Content