Hoffelijkheid op de (zwem)baan

Zwem je graag of heb je besloten om te beginnen met zwemmen? Dat is goed nieuws! Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als ‘zwemetiquette’? Hieronder volgen alvast 5 tips over hoe je je hoffelijk kunt gedragen in het zwembad.

1. Rechts houden

Net als op de snelweg gelden er in het zwembad ook enkele verkeersregels. Bij het baantjes trekken is de gewoonte om rechts aan te houden en langs links in te halen. Wil je iemand voorbij steken? Geef je voorganger dan even een klein tikje tegen de linkervoet ter verwittiging.

2. Tempo aanhouden

Voor je begint, kijk dan eerst even rond om te zien waar welk tempo gezwommen word. Ben jij een snelle zwemmer? Ga dan naar de baan waar ze het hoogste tempo aanhouden. Ben je nog geen geoefende zwemmer? Ga dan zeker niet in banen zwemmen waar anderen zich als een snelle vis in het water begeven. In het midden van je baantje veranderen van tempo is trouwens ook niet aan te raden.

3. 10-seconden-regel

Om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen jou en de persoon voor je is, kun je best de 10-seconden-regel volgen. Door wat ruimte te laten, vermijd je dat je te kort op je voorganger zwemt en stoor je die persoon niet.

4. Rust

Natuurlijk is er niets mis met af en toe wat rust te nemen, dit doe je aan de kant of aan de lijn. Rusten doe je niet in het midden van de baan. Als je rust, probeer je dan altijd te richten naar de andere zwemmers. Zo kun je op tijd uitwijken als ze willen keren.

5. Babbelen

Er is niets zo frustrerend als twee zwemmers voor je te hebben die de hele tijd aan het kletsen zijn. Ook als je aan de kant hangt kun je de andere zwemmers hinderen. Heb je toch iets belangrijks te vertellen? Ga dan even uit het zwembad en laat de andere zwemmers rustig verder doen.

Bron: www.glowmagazine.nl en www.tri-athlete.nl/ beeld: shutterstock 

Partner Content