© Getty Images

Hoogsensitief? Zo vermijd je overprikkeling

Door Jolien Thieleman

Elke dag worden we blootgesteld aan allerlei prikkels van buitenaf: smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren en sferen nemen we voortdurend en vaak onbewust op. En dan ontvangen we van binnenuit ook nog eens prikkels in de vorm van gevoelens en gedachten. Om overprikkeling te vermijden, kunnen deze tips misschien wel helpen.

Wat is overprikkeling?

Als je hoogsensitief bent, heb je meer tijd nodig om indrukken te verwerken dan minder gevoelige personen. Daarom heb je soms wat meer behoefte om even de pauzeknop in te drukken, ook al ben je je daar niet altijd bewust van, of krijg je de kans er niet toe. Om overprikkeling te voorkomen, is het echter nodig om je regelmatig in rust en stilte te kunnen terugtrekken, of om iets te doen waardoor je lichaam en emoties in balans blijven.

Als je je als hoogsensitief persoon (HSP) niet kunt terugtrekken en de overvloed aan prikkels niet meer verwerkt krijgt, is er sprake van overprikkeling. Dat kan zich uiten in hoofdpijn, plotse vermoeidheid, extreme emoties …

Iedereen kan last hebben van overprikkeling, maar door de diepgaande verwerking van informatie vraagt dat verwerkingsproces bij HSP’s meer tijd en energie.

Overprikkeling vermijden: een aantal tips

HSP is een veelzijdige karaktereigenschap die op heel verschillende manieren wordt beleefd. Omgaan met overprikkeling, en overprikkeling vermijden, is dan ook voor elk hoogsensitief persoon anders. Vind dus vooral de methode die voor jou het beste werkt. Deze algemene tips kunnen je misschien op weg helpen:

1. Voldoende rust

Rust en tijd nemen voor jezelf is ontzettend belangrijk, en al helemaal als je hoogsensitief bent. Probeer te ontspannen op momenten wanneer je voelt dat je er nood aan hebt. Relaxatie, meditatie, yoga, lezen, creatief bezig zijn, de natuur opzoeken of sporten zijn allemaal voorbeelden van manieren om prikkels te verwerken, en om weer tot jezelf te komen.

2. Afstand nemen

Voel je spanning toenemen tot je je er niet goed meer bij voelt? Probeer dan een pauze in te lassen en afstand te nemen, of even iets totaal anders te doen. Door even uit de situatie te stappen en je focus te verleggen, kun je spanning afbouwen en weer in evenwicht komen. Slaap er, indien mogelijk, een nachtje over: de kans is groot dat je nadien beter in staat bent om de situatie helder te bekijken en te relativeren.

3. Regelmaat

Je comfortabeler voelen in een bekende situatie dan in een nieuwe, snel overstelpt worden door een overvloed aan indrukken, meer tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuwe situatie dan anderen… Het klinkt heel wat hoogsensitieve personen bekend in de oren. Een regelmatige leefwijze en een dagelijkse structuur kunnen helpen om overprikkeling tegen te gaan.

Toch is het belangrijk om regelmatig ook nieuwe dingen uit te proberen, wil je groeien als persoon en je leven verrijken. Nieuwe omgevingen geven nieuwe prikkels in vergelijking met wat je gewend bent. Probeer daarom af en toe eens iets anders, maar blijf dan wel dicht bij jezelf door je grenzen te respecteren. Overweldig jezelf ook zeker niet met te veel indrukken tegelijk.

4. Luisteren naar je lichaam

Voel je je oncomfortabel? Probeer dan stil te staan bij jezelf en je lichaam, om zo dat gevoel concreet en correct te interpreteren. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat is de oorzaak?
  • Voel ik mij fysiek oncomfortabel? Wat voel ik en waar precies?
  • Welke emoties voel ik en waar komen die vandaan?
  • Wat heb ik nodig om mij beter te voelen?

Neem wat extra rust, adem bewust, eet of drink iets of zonder je bijvoorbeeld even af om je beter te voelen. Zoek vooral rustig uit wat op dat moment voor jou werkt. Op die manier kun je overprikkeling vermijden.

5. Minder stress

HSP’s zijn gevoeliger aan prikkels, en die kunnen weleens stress veroorzaken. Ook op dat vlak heb je dus misschien wat meer behoefte aan een stressloze omgeving om specifieke stressprikkels te verwerken. Dat is belangrijk in je dagelijks leven, maar ook op de werkvloer: las voldoende pauzes in en bewaak het evenwicht tussen werk en privé.

6. Bewust van andermans emoties

Omdat je je als hoogsensitief persoon goed kunt inleven in anderen, bestaat het gevaar jezelf te verliezen in andermans emoties. Belangrijk is dus om je daar bewust van te worden, even te pauzeren en te reflecteren, om je te onderscheiden van de gevoelens en emoties van anderen. Anders kun je als HSP worden ‘leeggezogen’ door anderen, zelf geen energie meer hebben en bijgevolg extra prikkelbaar worden.

7. Mild zijn

Een voordeel aan hoogsensitief zijn, is dat je nauwgezet en perfectionistisch bent ingesteld. Maar daarin schuilt ook een groot gevaar, want al snel wil je de dingen té goed doen. Die druk kan heel wat (stress)prikkels met zich meebrengen. Wees dus vooral mild voor jezelf: goed is goed genoeg!

Meer info?

Eén op vijf is hoogsensitief. Op het platform van HSP Vlaanderen vind je heel wat interessante informatie om te leren omgaan met hoogsensitiviteit, zodat het een troef en meerwaarde wordt in je leven. Neem dus zeker eens een kijkje op hspvlaanderen.be.

Bron: HSP Vlaanderen

Dit wil je misschien ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content