Onderzoek: Vlaamse jongeren slapen te weinig (en te slecht)

Onderzoek: Vlaamse jongeren slapen te weinig (en te slecht)
Getty Images

Wereldwijd onderzoek toont aan dat jongeren te weinig en vooral ook te slecht slapen. In Vlaanderen zijn de cijfers onthutsend. Dat meldt de universiteit van Gent na een onderzoek bij 11.000 Vlaamse jongeren.

Alarmerende cijfers

De universiteit van Gent voerde een onderzoek uit naar het slaapgedrag van 11.000 jongeren. De resultaten bleken alarmerend.

Jongeren tussen 11 à 12 jaar hebben gemiddeld tussen de 9 en 11 uren slaap nodig. De helft van de jongeren komt daar niet aan. Oudere jongeren hebben tussen de 8 à 10 uren slaap nodig, maar ook zij halen dit meestal niet.

Hoe komt dat?

Biologie versus maatschappij

Het slaaphormoon van jongeren wordt dikwijls pas later op de dag aangemaakt. De vroege schooluren zorgen ervoor dat ze dus vanzelf in een maatschappelijk patroon komen dat botst met wat natuurlijk is.

Smartphones en tablets

Jongeren geven het zelf ook aan: tablets en smartphones maken een groot deel van hun leven uit. Het blauwe licht van de toestellen zorgt ervoor dat het slaaphormoon met vertraging aangemaakt wordt, waardoor jongeren later moe worden. In de ergste gevallen werken de prikkels bovendien verslavend.

Leeftijds- en gendergebonden

Uit het onderzoek blijkt dat oudere jongeren vaker te maken krijgen met slaapproblemen, omdat ze vaker piekeren en meer het gevoel hebben een grotere verantwoordelijkheid te dragen. Meisjes zouden daarvoor ook gevoeliger zijn dan jongens. Bovendien hebben ouders op latere leeftijd steeds minder inspraak op het schermgebruik van de jongeren, waardoor ze sneller problematisch gedrag ontwikkelen.

Tips om je kind voldoende te laten slapen

Ontwikkel een duidelijke slaaproutine

Het is belangrijk dat je een vast patroon aan kan houden, met een duidelijk slaapuur. Op die manier ontwikkelt je lichaam een ritme waar het zich aan zal beginnen houden, waardoor je ook vanzelf sneller moe zal worden.

Ban smartphones en andere schermen op de slaapkamer

Een slaapkamer is er in de eerste plaats om tot rust te komen. Maak duidelijke afspraken over wanneer je smartphones of andere schermen toelaat op de kamer van je kind. De smartphone meenemen als je gaat slapen is, ook als volwassene, geen goed idee.

Digitale detox

Merk je bij al je gezinsleden een stevig schermgebruik op? Dan kan het een goed idee zijn om met z’n allen even te detoxen. Onze redactrice Isabelle testte het uit en sprak erover met een expert. Ook internetexpert Clo Willaerts gaf ons enkele handige tips over het omgaan met smartphones.

Nog meer slaapweetjes lees je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)