Kat en hond ontwormen

Door De Redactie

Een hond of kat in huis nemen is altijd fijn, maar het diertje heeft natuurlijk ook een goede verzorging nodig. Een van de belangrijke dingen die je hierbij niet mag vergeten is ontwormen, maar waarom en wanneer moet dat precies gebeuren?

Wanneer?

Honden en katten lopen overal en komen met alles in contact, dus heeft het niet veel zin om hen preventief tegen wormen te behandelen. Wel is het aangeraden om je huisdier zo'n vier keer per jaar met tabletten, pasta of pipetten te ontwormen, wat ongeveer overeenkomt met  een keer per seizoen.

Waarom?

Er zijn verschillende wormen, maar de meest voorkomende zijn de rond- en lintwormen. Die soorten kunnen leiden tot braakneigingen, bloedarmoede en diarree en hun aanwezigheid heeft ook een zichtbaar effect op de vacht. Bovendien zijn ze niet alleen gevaarlijk voor je huisdier, want hun larven kunnen door het lichaam migreren en zo via likjes op de mens overgedragen worden. Contact met het gezicht vermijden en vooral je handen wassen is dus de boodschap.

Waarschuwing?

Wanneer je merkt dat je hond vlooien heeft, is dat vaak een voorbode van lintwormen en ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een gepaste behandeling.

Partner Content