Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Symptomen van lactose-intolerantie

De symptomen van lactose-intolerantie variëren van persoon tot persoon. De meest voorkomende zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn, constipatie, diarree, buikkrampen en braken (vooral bij kinderen).

Daarnaast zijn er de "chronische"  symptomen zoals depressie, eczeem, verminderde concentratie, hoofdpijn, gebrek aan kracht, pijnlijke ledematen en duizeligheid.

In de meeste gevallen doen deze symptomen zich voor tussen de 15 en 20 minuten na inname van voedingsmiddelen met lactose. Soms komt de pijn een paar uur later of zelfs de volgende dag.

Het eerste wat je moet doen bij deze symptomen is je arts raadplegen. Hij zal een intolerantie diagnose stellen en je tips geven over een dieet waarbij je lactose vermindert of elimineert.

Remedies tegen lactose-intolerantie

  • Allereest moet je “melksuiker” vermijden. Dit is niet gemakkelijk omdat het in veel voedingsmiddelen zoalsvlees,granen en soepen zit. Wees dus heel voorzichtig en lees altijd goed de verpakking van de producten die je koopt. Dit is de eerste stap.
  • Ten tweede zijn er veel substitutieproducten die geen lactose bevatten. Het gaat om producten op basis van soja of plantaardige melk die je gemakkelijk in de supermarkt vindt.  
     
  • Ten slotte is het ook mogelijk om tabletten te nemen die het Lactase-enzym bevatten. Dit verbetert de vertering van lactose bij personen die lactose-intolerantie hebben. Deze pillen neem je 30 minuten vóór een maaltijd die wordt beschouwd als riskant en zullen zorgen voor een betere spijsvertering.

Tekst: Pauline Albala Garcia

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)