Mannen en vrouwen bewegen anders

Door De Redactie
Er bestaan heel wat vooroordelen over het verschil tussen mannen en vrouwen voor wat beweging betreft. Zo zouden mannen met een grotere precisie kunnen gooien en beschikken ze ook over een betere reactiesnelheid. Maar is dat allemaal wel waar? Bewegingswetenschapper dr. Jos Adam van de Universiteit van Maastricht geeft meer uitleg en verklaart waarom Wii Play: Motion je vaardigheden kan aanscherpen.

Stelling 1: Mannen kunnen beter gooien dan vrouwen.

“Deze stelling is juist. Het heeft allemaal te maken met oog-handcoördinatie, waarin mannen nu eenmaal beter zijn dan vrouwen.” Zijn vrouwen dan beter in het fijnere werk? “Dat is inderdaad ook correct. Als het aankomt op kleine motorische vaardigheden, doen mannen het vaak minder goed dan vrouwen. Dat komt doordat vrouwen meer souplesse hebben in hun vingers, wat hen beter maakt in het fijnere werk. In het geval van de stelling gaat het echter om grote motorische vaardigheden en daar zijn mannen beter in ontwikkeld. Dit is te verklaren door even terug te blikken naar vroeger in de tijd dat mannen nog op jacht moesten voor voedsel. Het al dan niet beschikken over een goede oog-handcoördinatie maakte in die tijd het verschil tussen leven en dood.

In de twaalf minigames van Wii Play: Motion komen zowel de grovere motorische vaardigheden als de fijnere motoriek aan bod. Op die manier kunnen mannen en vrouwen elkaar op een eerlijke manier uitdagen.

Stelling 2: Mannen hebben een betere reactiesnelheid dan vrouwen.

“Dat is vaak het geval, maar mannen hebben ook de neiging om meer fouten te maken dan vrouwen. Dat heeft alles te maken met het feit dat vrouwen nauwkeuriger en dus iets langzamer zijn dan mannen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat vrouwen gemiddeld genomen een stuk minder fouten maken dan mannen wanneer het aankomt op presteren onder tijdsdruk. Mannen maken dus meer fouten, maar zijn doorgaans wel sneller.”

Stelling 3: Het is mogelijk om reactiesnelheid, oog-handcoördinatie of balans te trainen.

“Dat is gelukkig waar. Het is niet altijd evident – zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de reactiesnelheid – maar het kan zeker getraind worden. Trainen kan ook door te gamen met de Wii console. Het resultaat is erg afhankelijk van de game die je met de afstandsbediening speelt, maar er zijn sterke aanwijzingen dat gamers over het algemeen hoger scoren op visuele aandachtstaken dan niet-gamers”.

Zo ontdekte een groep onderzoekers uit Canada dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen in de verdeling van ruimtelijke aandacht (ruimtelijke inzicht). Uit dit onderzoek blijkt dat het actief spelen van videogames de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van ruimtelijk inzicht en mentale rotatie vermogen wegneemt. Een actieve deelname van +/- 10 uur aan een videogame resulteert al in winst in zowel ruimtelijke aandacht als mentale rotatie, meer nog bij vrouwen dan bij mannen. De groep die een non-actieve videogame speelde, toonde geen verbetering.

De rode Wii Play Motion-afstandsbediening, die samen met het spel Wii Play Motion geleverd wordt, bevat verschillende functies waardoor bewegingen nog nauwkeuriger worden vastgelegd. De extra nauwkeurigheid van de Wii Play Motion laat elke zwaai, draai en slag nauwkeurig op het tv-scherm zien. Een goede oog-hand coördinatie in combinatie met reactiesnelheid en een ontwikkeld ruimtelijk inzicht, vormen de ingrediënten voor de hoogste score.

Partner Content