Mijn kind wil een tatoeage, wat nu?

Mijn kind wil een tatoeage: tips van tatoeëerder Tanne

Door Rani Merckx

Tatoeages zitten al even in de lift. We zien ze in allerlei vormen, kleuren en maten. Misschien ziet jouw zoon of dochter er ook wel eentje zitten. Ga jij hiermee akkoord? Tanne, Tatoeëerder bij Bodydesign in Gent, geeft je als ouder enkele tips.

Volgens Tanne is het moeilijk om een wetgeving te maken over de artistieke creativiteit die elke tatoeëerder hanteert. “Twintig jaar geleden was er nog geen wetgeving. Nu wordt er streng toegekeken op hygiëne en de leeftijd van de klanten. Hoewel de minimumleeftijd zestien is, willen de meeste tattoo-artiesten hun kunst pas permanent op een 18-jarig lichaam plaatsen.” Ook Tanne gaat pas aan de slag vanaf achttien.

Neem de tijd om aan het idee te wennen

Een goede oplossing voor jongeren zijn plaktattoos. Je kunt ze laten maken in alle groottes, zo kun je ze op verschillende plaatsen kleven en wennen aan het idee van een echte tatoeage. Je kunt je eigen ontwerp gebruiken, of een bestaand design. “Als je nog niet zeker bent van de plaats of grootte, zijn plaktattoos een echte aanrader”, vertelt Tanne. “Zo kun je de reacties van anderen zien en je afvragen of je er voor altijd mee wilt rondlopen of niet.”

Zorg dat er thuis over gepraat kan worden

“Ik raad ouders aan het onderwerp bespreekbaar te maken,” zegt Tanne. Zo kunnen ze hun kinderen wijzen op de gevolgen van hun keuze en ze helpen bij hun zoektocht naar de juiste tatoeëerder voor een bepaald ontwerp. Als ze er thuis niet over kunnen praten, doen ze het misschien stiekem en is de kans groter dat ze er spijt van krijgen. “Het gebeurt steeds vaker dat de ouders erbij zijn wanneer zoon of dochter een tatoeage laat zetten. Vaak maken ze achteraf zelf een afspraak voor een tatoeage.”

Spaar wat langer

Bij het bepalen van de prijs wordt er rekening gehouden met verschillende factoren: originaliteit, opvolging, grootte, gebruikte materialen, reputatie van de shop en hoeveel tijd erin steekt. Het is een luxeproduct dus gaat men uit van een minimum van 100 euro. Het staat voor de rest van je leven op je lijf, dus dan moet het goed gedaan zijn. “Is jouw ontwerp duurder dan verwacht? Ga dan niet voor een kleiner formaat of een andere tatoeëerder. Spaar gewoon wat langer. Supergoedkope tatoeages, doe dat niet. Dat is vragen om problemen.”

Sta ervoor open

“Sta open voor tattoos”. Dat is de belangrijkste tip die Tanne wil meegeven aan ouders. “Ik ben zelf mama maar ik ga me nooit zorgen maken als mijn dochter op te vroege leeftijd een tattoo wilt. Ze ziet het dagelijks in de shop gebeuren: mensen geven er een persoonlijke betekenis aan en zetten pas een tatoeage wanneer ze er zeker van zijn.” Als je dit als moeder aan je kind kunt meegeven, zal hij of zij er minder snel een jeugdzonde aan over houden. “En anders benadruk je maar hoeveel pijn het doet.” (lacht)

 

 

Gastredacteur: Anouk Haleyt, Eva Hendriks en Jenka Van de Voorde

Partner Content