Minder slapen, meer eten

Door De Redactie

Vandaag, 21 maart, is het Dag van de Slaap! Dat slaap erg belangrijk is, bewijst onderzoek van de Mayo Clinic in Rochester nog maar eens. Hun studie toonde aan dat mensen met een slaaptekort meer eten.

Onderzoeker Andrew Calvin stelde met zijn team een groep van 17 vrouwen en mannen samen. Eerst werd gekeken naar het individueel slaappatroon van de personen. Nadien werd de groep in twee gedeeld: de ene helft mocht zo lang slapen als die wilde, de andere helft mocht slechts 2/3 slapen van hun gewoonlijke slaapduur. Wat bleek? De groep met minder slaap dan gewoonlijk at gemiddeld 549 kilocalorieën extra per dag, terwijl de groep die kon uitslapen net minder calorieën at dan normaal.

De verklaring ligt volgens Dr. Andrew Calvin niet bij het hormoon dat je hongergevoel doet aanzwengelen. De aanmaak van dat hormoon is geen gevolg van slaaptekort, maar van de extra inname van calorieën. Meer eten bij minder slaap zou eerder iets psychologisch zijn. Mensen met een slaaptekort denken dat ze meer moeten eten omdat ze meer calorieën verbruiken. Maar eigenlijk bewegen ze net zoveel als mensen die meer slapen.

Een goede nachtrust is dus belangrijker dan je zou denken. Niet alleen ben je minder prikkelbaar bij voldoende slaap, je houdt je eetpatroon blijkbaar ook beter in bedwang. Daarom: vanharte een fijne dag en nachten van slaap gewenst!

Partner Content