Na de moeilijke beslissing: wat is de impact van een abortus?

Door De Redactie

De keuze voor een abortus is een aartsmoeilijke beslissing. Hoe ga je ermee om? En welke gevoelens kun je verwachten? Wat is de emotionele impact van je keuze?

Impact is persoonsgebonden

Petra Wijk, psychotherapeute (www.petrawijk.be): “Die impact is afhankelijk van wie jij bent als mens, wat je eerder hebt meegemaakt en hoe de beslissing tot een abortus tot stand kwam. Als je, zoals een aantal vrouwen in de verhalen, zelf niet echt achter de zwangerschapsafbreking stond, is het vaak moeilijker te verwerken, bijvoorbeeld. Maar ook als je al een aantal heftige zaken hebt meegemaakt, kan een abortus – ook al wilde je die zelf – de spreekwoordelijke druppel zijn. Uiteindelijk beslis je een leven te beëindigen, en in onze cultuur krijgen we nog altijd mee dat leven heilig is. Maar er zijn ook vrouwen die dit wél kunnen – en dat maakt hen niet ‘slecht’: als je weloverwogen beslist dat een baby op dat moment in je leven praktisch, financieel en emotioneel een te zware belasting is, en je hebt op dat moment niet per se een kinderwens, wordt verwerken een heel stuk makkelijker.”

Hoelang duurt het voor je het verwerkt?

Psychotherapeute Petra Wijk: “Dat is helemaal afhankelijk van de mens die je bent. Ik ken vrouwen die er geen last mee hadden, het dus meteen verwerkten, en ik ken vrouwen die het er tien jaar later nog moeilijk mee hebben. Als je merkt dat je er in je eentje niet uitkomt, als het je blijft bezwaren, zoek dan hulp. Bij een goede vriendin die je vertrouwt of een professional. Je moet er niet alleen door!”

Bron: Libelle 38/2017 – Beeld: Getty Images

Partner Content