Getty Images

Doorbreek de sleur: dit effect heeft (opnieuw) daten op je relatie

Door Rani Merckx

Wanneer ben jij voor het laatst op date gegaan met je partner? Als je moet graven naar het antwoord: lees dan vooral verder! Ervaringsdeskundige Caroline Anseeuw legt in haar nieuwe boek ‘De magie van onvergetelijke dates thuis’ uit hoe je je liefdesbootje weer op koers brengt door … (opnieuw) te daten. 

Daten: de lijm voor een gezonde relatie

Zoals honger de beste saus is, zo is daten volgens auteur Caroline Anseeuw (o.a. bekend van ‘365 smiles: maak elke dag iemand blij’) het geheime recept voor een gelukkige en gezonde relatie. Waar we in het begin van een relatie daten om elkaar beter te leren kennen, te veroveren, is het op lange termijn de lijm die jou en je levenspartner (opnieuw) met elkaar verbindt. Het is een hulpmiddel dat de dagelijkse sleur, waarin we ons allemaal weleens bevinden, doorbreekt.

Ontdek ‘De magie van onvergetelijke dates thuis’

Dat ondervond ook Caroline aan den lijve. Na 16 jaar zette ze – in goede verstandhouding – een punt achter de relatie met haar toenmalige partner. Het vlammetje was naar eigen zeggen uitgedoofd. Ze leefden naast elkaar en van spanning was er nog maar weinig sprake. Het gevoel dat ze meer huisgenoten waren dan liefdespartners nam de bovenhand, en ook het wegvallen van hun vaste date-avonden zou aan de basis liggen van hun relatiebreuk.

Met de ervaringen uit haar eigen leefwereld, intense research en getuigenissen van andere koppels schreef ze het boek ‘De magie van onvergetelijke dates thuis’, om koppels te behoeden voor de sluimerende ‘relatiekillers’ en om hen warm te maken om (opnieuw) te daten met hun partner.

Het belang van daten: 4x voordelen

Want: daten we genoeg? En nemen we wel voldoende tijd voor elkaar? Volgens Caroline is er ruimte voor verbetering. De wil is er, maar vaak liggen er teveel hobbels op de weg: dagelijkse beslommeringen en de daarbijbehorende smoesjes die bij veel koppels bekend in de oren zullen klinken.

Caroline: “Ik merk het in mijn pilotstudies: iedereen wil een fijne relatie, plezier maken, genieten van elkaar, aandacht krijgen, maar we maken er geen tijd voor. De relatie zal wel gedijen door samen te leven, denkt men, maar zo werkt het niet. Als je geen tijd en moeite wilt doen om te daten, dan zal alles hetzelfde blijven. En het hoeft heus niet elke keer een date met toeters en bellen zijn.”

Ze vergelijkt het gebrek aan affectie en aandacht in en voor je relatie met de onweerlegbare natuurwet: “Alles wat geen aandacht krijgt verwelkt. Zo zal ook je relatie verwelken als je haar geen voeding geeft. Dus wil je dat je relatie gezond blijft en dat je er ook zelf kracht uit kunt putten, dan is het cruciaal om er tijd, energie en aandacht aan te geven.” De voordelen van opnieuw daten zijn duidelijk:

 1. Je voelt weer kriebels: romantische dates zorgen ervoor dat je iedere keer opnieuw verliefd wordt op je eigen partner. Het voelt goed als je merkt dat je meer betekent voor elkaar dan alleen maar huisgenoten, kostwinners en babysitters.
 2. Je groeit dichter naar elkaar toe: “Schat, breng jij de kinderen naar oma en opa?”, “Heb jij mijn broek gezien?”, “Wat eten we vandaag?”: het zijn niet bepaald gesprekken waarvan je dichter naar elkaar toegroeit. Tijdens een date deel je nieuwe ervaringen met elkaar en zie je je levenspartner weer zoals vroeger.
 3. Je doorbreekt de dagelijkse sleur: door variatie en originaliteit in je date-avonden te brengen, krijg je een doorbraak van wat je alle dagen doet en waar we als echte gewoontedieren van nature naar grijpen. En dat is goed, want vaste routines zorgen voor rust en regelmaat en dat hebben we ook nodig. Maar af en toe die dagelijkse sleur doorbreken is plezierig en goed voor je. Je hebt iets om naar uit te kijken.
 4. Je ontstresst helemaal: een romantische date doet heel wat met je humeur: je hebt plezier, je lacht en je ontspant samen. Caroline: “Ik ben heel dankbaar dat ik met mijn huidige partner Koen heb afgesproken dat er tijdens onze dates enkel plaats is voor deugddoende gevoelens. Dat brengt ademruimte en zorgt ervoor dat we echt kunnen ontspannen. Het voelt als een opluchting dat je bepaalde topics niet hoeft aan te snijden.”

4x voorbeelden van thema-dates:

Daten, dus. Op een verrassende locatie of in je eigen vertrouwde omgeving. Maar hoe pak je dat het beste aan? In het boek deelt Caroline twaalf thema-dates, steeds in een ander, verrassend jasje. Ze vertelt daarbij hoe zij en haar partner de dates hebben beleefd en hoe jij het zelf kunt toepassen. Wij geven hier al vier thema-dates prijs:

1. Ouderwetse Valentijn Romantiek

Deze date brengt een ode aan de liefde. Zeemzoete vleierijen, melige decoraties en ontelbaar veel hartjes worden in de strijd gegooid om je liefste duidelijk te maken hoe gek jij wel niet bent op hem of haar.

 • Schotel je partner een romantisch valentijnsdiner voor, met een voor- en hoofdgerecht en een dessert (om samen van te smullen met één lepel)! Want zoals het cliché luidt: de liefde van de man gaat door de maag, dus scoren zul je sowieso.
 • Schrijf minstens 20 redenen neer waarom jij je geliefde graag ziet. Ja, niet alleen de smaakpapillen worden gestreeld tijdens deze date.

Caroline’s extra tip: “Hoe meer je je liefde aan elkaar betuigt en elkaar overlaadt met complimenten, hoe beter.”

Glamping Thuis

Deze date is er eentje als het weer het toelaat of als je over een vuurkorf of kacheltje beschikt, natuurlijk! Glamping is glamoureus kamperen: geen leeglopende luchtmatras, krakkemikkige krukjes of benauwde slaapzakken, maar een sfeervol tentje gevuld met comfortabele donsdekens, zachte sierkussen en gezellige, feeërieke sfeerlichtjes.

 • Voorzie een gezellig decor buitenshuis met lampionnen, lichtjes en zachte materialen.
 • Eet in openlucht. Niet op de grond of op plooistoelen, maar op stoelen aan een tafel mét een mooi tafellaken.
 • Maak kleine gerechtjes die je makkelijk in een keer serveert. Zo hoef je niet naar binnen te hollen als je iets vergeten bent. Een beetje bubbels, en de avond wordt meteen een stuk luxuezer!

Caroline’s extra tip: “Om de camping-vibe toch een beetje te vatten, kun je misschien afsluiten met het roosteren van marshmallows boven een kaars of vuurkorf, aangevuld met verse aardbeiencoulis en een lekker koekje om de marshmallows te upgraden.”

Brave (en minder brave) spelletjesavond

Wist je dat een beetje competitie, het maakt niet uit met welk spelletje, een afrodisiacum kan zijn? “Elk soort spel creëert een uitdaging, uitdagingen creëren competitie, competitie creëert endorfine en endorfine leidt tot romantiek” zo citeert Caroline Rachel DeAlto, auteur van ‘Flirt Fearlessly’.

 • Begin met een simpel spel, zoals een bordspel. Maak de spelletjes naarmate de avond vordert sexyer door bijvoorbeeld een kledingstuk uit te trekken als je verliest. Of verzin een leuke, uitdagende opdracht voor de verliezer. Dat helpt om de aandacht erbij te houden.
 • Caroline begon bijvoorbeeld met een spelletje op de Wii, een bordspel en eindigde met een quiz. Geen quiz met vragen over politiek, geschiedenis of kunst, maar een zinnenprikkelende quiz die het verlangen tussen jullie extra aanwakkert.

Caroline’s extra tip: “Ben jij competitief? Of kan je partner niet goed tegen zijn of haar verlies? Kies dan voor een quiz ‘zonder winnaar’. Je vindt ontelbaar veel voorbeelden online. De gemoederen blijven bedaard, en je leert elkaar weer een beetje beter kennen.

Vlug, vlug, vlug date

Heb je weinig tijd, maar snak je toch naar wat qualitytime? Dan is de ‘Vlug, Vlug, Vlug date‘ (zoals de naam al verklapt) iets voor jou.

 • In deze date gaat je geliefde op zoek naar jou in huis.
 • Verspreid in elke ruimte van je huis hints. Of maak een spoor van glazen met telkens een slokje van zijn of haar favoriete drankje.
 • Vorm ook een spoor van kledingstukken die – naarmate je partner dichter bij het doel is, steeds sexyer worden. Van een stoere jeansbroek naar een sexy lingeriesetje.
 • Het einddoel ben jij. Bovenop de lakens, met lekkere snacks voor of, voor de stoutere schoenen, op je gepresenteerd.
 • Zorg voor een romantisch sfeertje: lichten uit, zacht nachtlampje of kaarsen, een sfeervol muziekje, lekkere wijn (of andere drank).

Caroline’s extra tip: “In deze date ligt de uitdaging in het vinden van een goede mix tussen snelheid en toch erotiek opbouwen.”

Neem je niet te serieus

“Hou je zeker niet in om de thema’s aan te vullen met je eigen fantasie. Laat je helemaal gaan. En neem jezelf niet te serieus. Lachen is toegestaan, hé. Het kan zijn dat het toch niet loopt zoals jij je had voorgesteld. Of dat er een thema volledig mislukt. Samen erom lachen, maakt jouw avond ook onvergetelijk.”

 

‘De magie van onvergetelijke dates thuis’: een boek over daten, liefde en intimiteit. Verkrijgbaar in Standaard Boekhandel voor € 22,99.

Win een exemplaar van ‘De magie van onvergetelijke dates thuis’

Wil jij graag meer  lezen over daten? Of wil je alle andere thema-dates en zoveel meer ontdekken? Dan is meedoen aan onze wedstrijd dé boodschap, want wij mogen vijf exemplaren van het boek weggeven. Waag dus zeker een gokje.

Veel succes!

 

Deze wedstrijd loopt van 11 februari tot en met 18 februari. Wees er dus snel bij!

Met dank aan Caroline Anseeuw.

Meer lezen over relaties?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content