
Advertorial
Over je gut feeling en gezonde darmflora
Advertorial
De invloed van gezonde darmen op je algemene welzijn wordt nog vaak onderschat. We weten intussen dat je darmflora niet alleen belangrijk is voor je immuunsysteem, maar ook in communicatie staat met je hersenen. En die link heeft een effect op je gevoel van well being. Wat vertelt jouw buikgevoel?
“Je darmflora, dat zijn alle bacteriën die in ons maag-darmstelsel zitten,” legt Prof. Dr. Tim Vanutysel, gastro-enteroloog in UZ Leuven uit. “Dat zijn er enorm veel. We hebben eigenlijk evenveel bacteriën in ons lichaam als dat we menselijke cellen hebben. Als je het zo bekijkt, bestaan we voor de helft uit bacteriën. In je dikke darm alleen al zitten 1 biljoen of ongeveer 1 kilo bacteriën.”
Waarom is je darmflora zo belangrijk?
Dr. Tim Vanuytsel: “We ontdekken meer en meer dat die bacteriën veel kunnen. Ze produceren stofjes die communiceren met onze darmen en elders een effect hebben in ons lichaam. Zo dient die darmflora om ons immuunsysteem uit te leggen wat schadelijk is en wat niet. Een gezonde darmflora is daarom belangrijk voor een goede weerstand.”
Is er een verband tussen je buikgevoel en je goed voelen?
Dr. Tim Vanuytsel: “Het is iets wat we instinctief al honderden jaren weten: het verband tussen je ‘gut feeling’ of je ‘buikgevoel’ en je emoties, hoe je je voelt. Daar zit ondertussen toch wel wat wetenschap achter, omdat we weten dat die darmbacteriën in communicatie staan met onze hersenen. Je darmflora is dus ook gelinkt aan je gevoel van well being of je mentale gezondheid. Hoe dat dat precies werkt, weten we nog niet, maar de link is ondertussen wel wetenschappelijk aangetoond. Een gezonde darmflora is dus belangrijk voor je weerstand en kan je helpen om je goed in je vel te voelen.”
“Een gezonde darmflora is dus belangrijk voor je weerstand en kan je helpen om je goed in je vel te voelen.”
Wat kan je doen om je darmflora zo gezond mogelijk te houden?
Dr. Tim Vanuytsel: “Als je geen onderliggende ziekte of aandoening hebt, vormt een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende vezels de basis voor een gezonde darmflora. Je darmen kunnen die vezels niet verteren, niet opnemen of absorberen, maar je darmflora gaat ze fermenteren. Vezels vormen zo een voedingsbodem voor bacteriën, die allerlei goeie stofjes kunnen produceren om je darm te onderhouden en mogelijk ook daardoor je energiepeil en gevoel van well being te verbeteren. Probeer ook zo weinig mogelijk antibiotica te nemen. Als het nodig is, moet het natuurlijk, maar het negatieve, verarmende effect daarvan op je darmflora is aanzienlijk. Daarnaast weten we ook dat gefermenteerde producten zoals yoghurt gezond kunnen zijn voor je darmflora.”
Draag zorg voor je buik met Activia
Door dagelijks voldoende vezels op het menu te zetten en prebiotica* te consumeren, draag je zorg voor je darmflora. Een beetje hulp nodig? Activia, bron van vezels, helpt om aan de aanbevolen 25 à 30 gram vezels per dag te raken. De prebiotica* in de yoghurt dragen bij aan de milde smaak en de heerlijke textuur van het product. Dit is een eenvoudige manier om elk dag goed voor je buik – en dus voor jezelf – te zorgen.
* de yoghurt fermenten. De levende culturen in yoghurt verbeteren de vertering van de lactose in deze producten bij mensen die moeite hebben met de vertering ervan.
Op zoek naar inspiratie? Start de dag met een bowl Activia boordevol vezels