Pijnlijke oren in het vliegtuig vermijd je zo

Pijnlijke oren in het vliegtuig vermijd je zo

De ene persoon heeft er al wat meer last van dan de andere: dat pijnlijke gevoel in je oren terwijl je in het vliegtuig zit. Wij geven je enkele tips om de pijn te verhelpen.

Van waar komt dat pijnlijke gevoel?

Het pijnlijke gevoel in je oren wordt veroorzaakt door een snelle verandering in hoogte of luchtdruk. Er ontstaat er een ongelijke druk tussen je middenoor en de lucht buiten je oor. Daardoor wordt je trommelvlies naar buiten geduwd of naar binnen getrokken en dat veroorzaakt de knagende pijn. Je kunt hetzelfde gevoel ervaren als je onder water zwemt of in de bergen rijdt.

Hoe kun je de pijn verhelpen of vermijden?

  • Slikken of geeuwen zou hierbij moeten helpen omdat de buis van Eustachius, die je middenoor met de achterkant van je neus verbindt, daardoor opengaat. Zo kan de lucht in en uit je middenoor, waardoor de druk in je oor in evenwicht komt.
  • Om dit  vervelende kwaaltje in de toekomst te vermijden, kauw je tijdens de vlucht op een kauwgum of zuig je of een keelpastille. Omdat je dan meer slikt, worden de spieren aan het werken gezet die jouw buis van Eustachius openen.
  • Probeer niet te slapen als het vliegtuig opstijgt of landt. Als je wakker bent, kun je meer bewust gaan slikken.

Helemaal klaar om op reis te vertrekken? Bekijk dan zeker nog even onze vakantiechecklist.

Las je deze artikels al?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)