middle aged woman sleeping in bed

Dit zeggen slaapstoornissen over je gezondheid

Volgens een nieuw Canadees onderzoek blijkt nu dat praten in je slaap en slaapwandelen niet zo onschuldig is als gedacht wordt. Dit is waarom! 

Kans op dementie

Volgens de Canadese onderzoekers hebben mensen met een van deze slaapstoornissen een hoger risico om op latere leeftijd dementie te krijgen. Het onderzoeksteam heeft verder research gedaan naar de hersenstam, hét gebied waar dromen worden gecontroleerd. Zo legt wetenschapper John Peever uit: “We zijn na onderzoek tot de conclusie gekomen dat meer dan 80 procent van de mensen die lijden aan een slaapstoornis, uiteindelijk ook Parkinson of dementie ontwikkelen op latere leeftijd. Onze research concludeert dat slaapstoornissen een vroege waarschuwing kunnen zijn dat de ziekte 15 jaar later eventueel kan toeslaan.”

Ongerust? Even naar de huisarts

Dit klinkt niet al te best voor alle mensen die slaapwandelen of praten in hun slaap. Toch is het belangrijk om te onthouden dat af en toe eens slaapwandelen of praten niets is om je zorgen over te maken. Bij twijfel kan je altijd je huisarts raadplegen.
Bron: Libelle NL

Lees ook:

 

Partner Content