Prikkel, kriebel, kuch…

Prikkel, kriebel, kuch...

Dat niet iedereen voorstander is van die laatste optie, blijkt uit de vraag van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen om bepaalde hoestsiropen te verbieden voor kinderen onder de 12 jaar. Volgens het agentschap is het niet bewezen dat ze werken. Bovendien is het niet veilig, omdat hoestremmers moeilijk te doseren zijn bij kinderen. Als je er te veel van geeft ,kan dat het ademhalingsgestel beïnvloeden, vooral bij de allerkleinsten.

1. Bestaat de kans dat een "hoestfles" verboden wordt?

Huisdokter Hilde De Wit: "Er is een verschil tussen hoestremmers en slijmverdunners. In de praktijk worden die allebei "hoestsiroop" genoemd, maar slijmverdunners – zoals Muco Rhinatiol – onderdrukken de hoest niet. Ze zorgen er net voor dat je vastzittende slijmen makkelijker kan ophoesten. Hoestremmers daarentegen bevatten codeïnefosfaat, dextromethorphan of folcodine. Die werken hoestdempend, ze ondrukken de prikkel om te hoesten. Over die laatste siropen gaat dat advies van de geneesmiddelencommissie om ze te verbieden voor kinderen onder de 12 jaar. Maar zo ver is het voorlopig nog niet… In elk geval zou meer duidelijkheid welkom zijn, ook voor artsen!"

2. Heeft het zin om hoestsiroop te geven?

Huisdokter Hilde De Wit: "Voor je hoestsiroop geeft, ga je beter even na waar die hoest vandaan komt. Heeft je kind net een fikse verkoudheid gehad, dan kunnen de luchtwegen daarna een week of twee wat "overgeprikkeld" zijn. In dat geval kan zo'n hoestremmer helpen om een nacht of twee rustig te slapen. Maar als je kind vaak moes hoesten, heeft het weinig zin om de hoest te ondrukken. Je moet niet het symptoom bestrijden, maar op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak. Zo'n chronische hoest is bijvoorbeeld heel typisch voor kinderen met astma. Hoesten kan ook een symptoom zijn van allergieën, bronchitis, sinusitis, een longonsteking… En zodra je stopt met de siroop komt die hoest natuurlijk terug. In die gevallen moet je dus de onderliggende aandoening die de hoest veroorzaakt, aanpakken."

3. Moet je wel of niet naar de dokter?

Huisdokter Hilde De Wit: "Dat is afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand van je kind. Is hij niet ziek bij die hoest, dan kan je gerust een paar dagen afwachten. Maar speelt je kind niet meer, of valt hij zelfs in slaap in de klas, dan is er duidelijk iets mis. Bij een chronische hoest die telkens weer de kop opsteekt, laat je best ook nakijken of het niet om een allergie of astma gaat. Aangepaste medicijnen, eventueel met een aërosolbehandeling, kunnen dan nodig zijn."

4. Is er een alternatief?

Huisdokter Hilde De Wit: "Uit onderzoek blijkt dat honing net zo goed werkt als een hoestremmer. Warme thee met honing is dus een prima alternatief. Ook siroop op basis van tijm verzacht. Verstuivers of borstzalf met eucalyptusolie verlichten soms ook, maar toch moet je daarmee oppassen: ze zijn vaak te geconcentreerd en kunnen dan de luchtwegen net gaan prikkelen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vooral jonge kinderen kunnen er heftig op reageren."

 

Uit Libelle Mama! van september 2011

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)