© Getty Images

Goede vraag: zijn slippers en sandalen slecht voor je voeten?

Door Diny Thomas

De zomer vraagt om zomerse schoenen. Kleurrijke sandalen, bijvoorbeeld, of een stel simpele slippers. Maar is dat wel goed voor je voeten?

Dat een paar wandelschoenen een pak steviger is dan een stel slippers, dat weet iedereen. Maar wil dat zeggen dat je je zomerse schoentjes voortaan nooit meer uit de kast mag halen?

Sterke voeten

Als je sterke voeten hebt, heb je minder ondersteuning nodig. Een gezonde voet herken je aan…

  • sterke voetspieren die ervoor zorgen dat je voetbogen niet inzakken.
  • tenen die allemaal recht op de grond liggen.
  • een gezonde voetstand. Die heb je als je hiel, je volledige vijfde middenvoetsbeentje en de kopjes van je middenvoetsbeentjes allemaal evenveel contact maken met de grond.
  • een mooie, rechte houding van het lichaam zodat de druk mooi verdeeld is over je voeten.

Nu, niet veel mensen hebben sterke voeten. Dat komt omdat we van kinds af aan al op schoenen rondlopen. Daardoor is onze voetfunctie verslapt. Er zijn maar weinig mensen die van zichzelf sterke voetspieren hebben.

Klauwende tenen

Wil dat zeggen dat je nooit meer op sandalen of slippers mag rondlopen? Nee, zolang je ze niet de hele zomer lang draagt. Doe je dat toch? Dan loop je meer risico op hiel- en achillespeesklachten. Dat komt omdat je doorgaans kortere stappen zet op sandalen of slippers. Als je wandelt, gaat je hiel omhoog. Die hiellift is nodig om je ene voet voor je andere te zetten. Maar op het moment dat je hiel van de grond komt, blijft je sandaal of slipper nog even staan, om enkele tellen later tegen je voet te klapperen.

Daarnaast moet je meer moeite doen om de schoen aan je voet te houden. Hoe? Door je tenen te klauwen. Zo zet je de pezen van je tenen onder druk, waardoor die geïrriteerd of zelfs ontstoken kunnen geraken.

Een scheve rug

Ook je houding is heel anders op slippers of sandalen dan wanneer je stapt op een stevige wandelschoen. Je enkels zakken naar binnen, net als je knieën en je heupen. Een scheve rug en rugpijn zijn dan het logische gevolg.

Maar dat kun je allemaal vermijden door genoeg af te wisselen. Slippers en sandalen kunnen zeker als je een dagje naar het strand gaat. Wil je uren kuieren door de straten van een pittoresk dorpje? Ga dan voor een sneaker of een wandelschoen.

3 tips voor de perfecte sandaal of slipper

In de winkels vind je honderdeneen slippers en sandalen, maar welke kies je het best?

  • Een paar met een breed bandje op de wreef (en de hiel) dat stevig rond je voet zit en het liefst verstelbaar is.
  • Een zomerschoen met een stevige, dikke zool. Hoe makkelijker je de zool kunt dubbel vouwen, hoe slechter de sandaal of slipper.
  • Een slipper of sandaal waarbij je voet niet over de randen komt.

Meer tips voor gezonde voeten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content