Dit vertellen je voeten over je gezondheid

Dit vertellen je voeten over je gezondheid
iStock

Wist je dat je voeten heel wat over je gezondheid verklappen? Van koude tenen tot vervelende krampen: elk symptoom heeft zo z’n eigen betekenis.

1. Koude voeten

Koude voeten in de winter is op zich niks om je zorgen over te maken. Enkel als ze ook bij warmer weer koud zijn, lees je best even verder. Koude voeten (en handen) kunnen te wijten zijn aan hypothyreoïdie: een aandoening waarbij je schildklier te weinig hormonen produceert die je stofwisseling ondersteunen. Een andere oorzaak van koude voeten kan een minder goede doorbloeding zijn.

2. Verkrampte voeten

Voetkrampen kunnen aan heel wat te wijten zijn. Dikwijls onschuldige kwaaltjes zoals een tekort aan calcium of magnesium in je voeding, maar als de krampen ook overdag en zonder voorafgaande inspanning voorkomen, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Dit kan wijzen op een verstopt bloedvat. Bij zwangere vrouwen in het derde trimester kunnen voetkrampen voorkomen door het gestegen bloedvolume en de afgenomen doorbloeding in de voeten.

3. Een vergrote grote teen

Jicht is een pijnlijke ontsteking die zich meestal eerst in de grote teen ontwikkelt. De oorzaak van jicht is gekristalliseerd urinezuur, dat zich ophoopt in het gewricht van de grote teen.

4. Pijnlijke tenen

Pijnlijke teengewrichten kunnen wijzen op reumatoïde artritis. De aandoening verspreidt zich meestal eerst in de kleinere gewrichten, waaronder de tenen en de vingers. Andere symptomen zijn zwelling en stijfheid, dus hou het goed in de gaten: hoe sneller je erbij bent, hoe beter je pijn en permanente vervormingen kunt voorkomen.

5. Pijnlijke voeten waarop je moeilijk kunt wandelen

Heb je pijn aan de rand van je voeten of je voetzolen? Spanningsbreuken die niet behandeld werden, kunnen de oorzaak zijn. De breuken zijn dikwijls een gevolg van een vitamine D-tekort, een slechte opname van calcium of een hevige inspanning (denk maar aan een lange of zware wandeling). In deze gevallen is het aangeraden om naar een voetspecialist te gaan.

6. Gele teennagels

Gele teennagels (en dikwijls een droge, schilferige huid) zijn meestal het gevolg van een lichte schimmelinfectie. Heel onschuldig, en gelukkig ook heel behandelbaar! Soms kunnen gele teennagels ook wijzen op ademhalingsproblemen en lymfoedeem. Indien je twijfelt, breng dan zeker een bezoek aan je huisarts.

7. Kuiltjes in de teennagels

Kleine kuiltjes kunnen wijzen op psoriasis, een chronische huidziekte waarbij de huid zeven keer sneller wordt vervangen dan normaal. Hierdoor gaat ze schilferen en rode vlekjes vertonen, die dikwijls enorm jeuken. Bijna de helft van de mensen met psoriasis heeft kuiltjes in de nagels.

8. Blijvende vlekjes aan je voetzool

Vlekjes aan je voetzool, dikwijls kleine verwondingen, irritaties of schaafwondjes, die maar niet lijken te genezen zijn een duidelijke aanwijzing voor diabetes. Een verhoogde suikerspiegel kan de zenuwen in de voet aantasten. Merk je zo’n vlekjes of wondjes op? Ga er dan meteen mee naar de dokter, want indien ze onbehandeld blijven, kunnen ze ernstig ontsteken.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)