Sociale media bedreigen mentale gezondheid jongeren

Sociale media bedreigen mentale gezondheid jongeren
Children using technology on sofa

Facebook, Instagram, Snapchat…leuk voor even maar problematisch wanneer jongeren hieraan meer tijd spenderen dan aan direct sociaal contact. En helaas, gebeurt het steeds meer.

Snelle veranderingen

De snelle ontwikkeling van sociale netwerken heeft de manier waarop mensen, vooral jongeren, met elkaar communiceren grondig veranderd. Snelle communicatie wereldwijd heeft voordelen, maar er schuilen ook gevaren in.  Velen tussen de 14 en 24 jaar zijn verslaafd, ze verwaarlozen soms schoolwerk en slapen veel te weinig.

Een intussen bekend beeld bij jongeren

Laag zelfbeeld

Maar online sociale netwerken blijken nu ook geassocieerd met veel psychische problemen. Uit een recente poll onder 14- tot 24-jarigen blijken de beschadigende effecten voor jonge mensen niet van de minste. Vooral Instagram, maar ook Facebook, Snapchat en Twitter verhogen angstgevoelens en ondergraven het zelfbeeld bij jongeren. De gevolgen: angst en gevoel van uitsluiting, eenzaamheid, depressie en slaapproblemen.

Wetenschappers waarschuwen dat dit in de toekomst een ernstig gevaar zou kunnen betekenen voor de volksgezondheid. Er is dus dringend meer bescherming nodig voor jonge gebruikers en meer raad en tips voor ouders om hun kinderen hierin goed te begeleiden.

(Bron: abcgezondheid.be)

Lees meer:

 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)