SOS stekende zomerbeestjes

Door De Redactie

De zon schijnt, het is lekker warm en je zit rustig in de tuin. Maar eenmaal de temperaturen oplopen ben je daar ongetwijfeld niet alleen. Heb ook jij last van al die zomerbeestjes? En wat gedaan als je eenmaal gestoken wordt?

Gestoken door een hommel?

Hommels zijn niet agressief en steken enkel als ze zich bedreigd voelen. Ze worden aangetrokken door sterke geuren en lichtblauwe voorwerpen. Wil je een steek dus voorkomen, vermijd je best opvallende parfums en dat ene blauwe jurkje. Krijg je toch een steek, zwelt je huid op en kan je last krijgen van jeuk. Koel de plek dan zo snel mogelijk af met koud water of een ijskompres om te vermijden dat het gif zich verspreidt en dat je huid verder opzwelt. Reinig vervolgens de steek met wat water en zeep en ontsmet goed. Als je allergische reacties vertoont of een steek krijgt in je mond of keel, breng je best een bezoekje aan je huisarts.

Gestoken door een daas?

Dazen of steekvliegen zijn agressieve beestjes. Zodra ze in contact komen met de huid, slaan ze vrijwel meteen toe. Met hun mesvormige tandjes bijten ze en zuigen ze bloed op. Vooral bij warm en vochtig weer kijk je best uit, dan zijn dazen extra actief. Ben je gebeten? Koel de plek dan eerst af met een washandje met ijsblokjes of een natte doek. Je maakt best ook de wonde goed schoon met water en zeep waarna je goed ontsmet. Hou het zeker ook een aantal dagen flink in de gaten. Als de plek rood blijft of je gele korstjes ziet, kan er sprake zijn van een bacteriële infectie. Je gaat hiermee best naar je huisarts.

Partner Content