SOS stresskonijntjes

Door De Redactie

Ja, ook kinderen krijgen weleens de kriebels als de druk te groot wordt. Vijf tips om ze met stress te leren omgaan.

Ken je kind

Niet ieder kind is hetzelfde en kan hetzelfde aan. Sommige kinderen zijn van nature heel rustig, terwijl anderen dan weer wat heviger zijn. Uitbundige of hevige kinderen moeten soms afgeremd worden en de een raakt al meer overstuur door bepaalde gebeurtenissen dan de ander. Hou dus rekening met de sterktes en zwaktes van je kind, en probeer hen hierin bij te sturen.

Geef mee dat bang en boos zijn mag

Kinderen die kunnen omgaan met negatieve gevoelens zoals verdriet, boosheid of angst, hebben over het algemeen minder last van spanningen. Het is daarom belangrijk dat je je kind op een slimme manier leert omgaan met z’n gevoelens. Als je merkt dat je zoon of dochter op bepaalde situaties heel emotioneel reageert, doe je er goed aan om er samen
over te praten. Ook boeken kunnen helpen om je kind beter te leren omgaan met emoties. Daarin komen gevoelens namelijk uitgebreid aan bod, waardoor kinderen beter onder woorden leren brengen wat er in hen omgaat.

Neem je tijd en luister

Opvoeden kost tijd. Alleen door er als ouder te zijn, kun je je kind een aantal belangrijke vaardigheden leren. Als je kind je iets wil vertellen of met bepaalde vragen zit, doe je er goed aan om voldoende tijd uit te trekken om te luisteren naar z’n zorgen en problemen.

Stimuleer je kind om vriendjes te maken

Wie in moeilijke situaties terecht kan bij z’n vrienden, staat sterker in het leven en heeft ook minder last van stress. Je kunt vriendschappen natuurlijk niet forceren, maar je kunt sociale contacten wel aanmoedigen door je kind bijvoorbeeld te laten inschrijven in een sportclub of jeugdbeweging.

Gebruik humor en relativeer

Luister naar je kinderen, maar leer hen ook dat niet elk probleem een drama is.
Je eigen gedrag is hierbij belangrijk. Als je als ouder zelf je problemen kunt relativeren
en er een grapje over kunt maken, leer je je kinderen dat fouten maken mag én kan. Niet alles hoeft perfect te zijn.

Huisdieren knuffelen kan helpen

Jawel, ook Poes, Max of Knabbel kunnen de spanning bij je kind aanzienlijk doen afnemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aaien en knuffelen van huisdieren een kalmerend effect heeft en dus de kans op stress kan verminderen. Bovendien zijn huisdieren ook goeie luisteraars, waardoor kinderen er gemakkleijk hun verhaal aan kwijt kunnen. Veel kinderen beschouwen een huisdier dan ook als hun allerbeste vriend, op wie ze steeds kunnen rekenen.

Meer weten? Meer tips en info vind je in het boek "Druk druk druk. Hoe je kind helpen bij stress?", door Lieve Swinnen. Uitg. Van Halewyck, 17,50 euro

Bron: Libelle Mama – oktober 2012

 

 

Partner Content