SOS zonnebrand bij kinderen

Door De Redactie

Na een lange winter is de zon onze beste vriend. Maar te lang bakken en bruinen is dan weer ongezond. Zéker voor kinderen. Hun tere velletje is niet bestand tegen de felle zonnestralen. Zonnebrand loert om de hoek. Ontdek hier hoe je dit kan voorkomen én genezen.

Zonnebrand voorkomen

Zonnebrand ontstaat omdat de zon pigmentcellen in de huid stimuleert. Deze cellen zorgen voor het bruine kleurtje op je huid en zorgen ervoor dat je velletje beter beschermd is tegen de zon. Maar als je te lang in de zon zit, verbrandt je huid. Zonnbrand komt vooral voor bij een witte huid. Hoe meer pigment iemand heeft, hoe beter de huid tegen de zon kan.

Sunblock around the clock

 • Gebruik áltijd een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimum 20 (liefst 50). Smeren is de boodschap! Doe het om de twee uur en nadat je kids in het water zijn geweest (ook al heb je waterproof producten!)
   
 • Tussen twaalf en drie uur 's middags blijven kinderen beter uit de zon. Want dan is die op z'n felst.
   
 • Laat je kleine zonneklopper niet in z'n blootje of zwempak rondlopen. Doe er een T-shirt boven voor extra bescherming.
   
 • Ga je met je baby in de zon, gebruik dan zeker een sunblock. Gebruik ook een hoedje en een parasol.

Zonnebrand genezen

Je kind uit de zon houden, da's onbegonnen werk. Kinderen zijn dol op buiten spelen. Hoe goed je ook zonnecrème smeert, de zon is onverbiddelijk en een ongelukje is snel gebeurd.

 • Is de huid van je kind rood door de zon? Haal je kind dan uit de zon en koel de verbrande huid met koele, natte doeken. Verwissel ze regelmatig. Smeer daarna het verbrande velletje in met een aftersun (maar doe dit niet als er sprake is van blaren of beschadigde huid). Zorg dat je kind voldoende water drinkt, zo ga je uitdroging tegen. Hou je kleine speelvogel nu een aantal dagen uit te zon, tot de huid is genezen.
   
 • Heeft de zon veel schade toegebracht en zitten er blaren op de huid? Raadpleeg dan je arts. Doe dit ook als je kind koorts heeft, misselijk is, of barstende hoofdpijn heeft na een dagje zon.

Partner Content