Tips tegen vakantiekwaaltjes

Door De Redactie

Kijk jij ook al enthousiast uit naar je vakantie? Goed gepakt en gezakt vertrek je op reis. Maar eens aangekomen, heb je last van allerlei kwaaltjes. Bereid je dus goed voor en voorkom een voedselvergiftiging en zonnebrand!

Wagenziek

Wat is het?

Een ritje naar het strand of naar een vakantiebestemming is niet voor iedereen even leuk. Sommige mensen hebben last van wagenziekte en voelen zich niet lekker. [LINK_TEXT id=1] wordt veroorzaakt door onregelmatige en schommelende bewegingen. De bewegingen gaan niet gelijk met wat jij ziet en hierdoor raakt je evenwichtsorgaan in de war. Resultaat? Je wordt duizelig en misselijk.

Zo voorkom je het

Zorg er voor het vertrek voor dat je een lichte maaltijd hebt gegeten. Je wilt niet met een volle maag in de [LINK_TEXT id=2]zitten als je misselijk wordt. Maar het is ook niet verstandig om met een lege maag in de auto te stappen. Als het kan, ga dan voorin zitten zodat je in de verte kan kijken.

Zonnebrand

Wat is het?

Zonnebrand is een oppervlakkige brandwonde die veroorzaakt wordt door onbeschermd of onvoldoende beschermd zonnen. Je huid is rood, voelt trekkerig en branderig en vertoont soms zelfs blaren.

Zo voorkom je het

Gebruik de juiste [LINK_TEXT id=3]. Hou rekening met je huidtype en de beschermingsfactor. Die factor geeft aan hoeveel langer je met jouw huid in de zon kunt zitten zonder rood te worden. Hoe vaak je smeert, heeft niks te maken met de factor. Iemand met een getaande huid zal zich even vaak moeten insmeren als gevoelige types maar dan met een lagere factor.

Zonnesteek

Wat is het?

Zit je te lang onbeschermd, zonder hoofddeksel, in de zon, dan raakt je lichaam oververhit en krijg je koorts. Je voelt je misselijk, suf en duizelig en moet braken. Sommige mensen verliezen het bewustzijn na een zonnesteek.

Zo voorkom je het

Als je vaak buiten zit of werkt in de hitte, draag dan een zonnebril en bescherm je hoofd. Hou kinderen en ouderen goed in het oog. Zij drogen namelijk sneller uit. Zorg dat ze bij hitte een T-shirt dragen en laat kinderen niet urenlang in de zon spelen.

Voedselvergiftiging

Wat is het?

Etenswaren die van nature bacteriën bevatten, zoals vlees en melkproducten, bederven gemakkelijker als ze te lang in een te warme omgeving staan. Je kunt ook een voedselvergiftiging oplopen in landen waar het kraantjeswater meer bacteriën bevat dan hier, zoals Afrikaanse landen. Van beide types krijg je diarree en moet je braken.

Zo voorkom je het

Hou melk- en vleesproducten koel tot je ze nodig hebt. In Afrikaanse landen poets je je tanden het best met flessenwater en let je ook beter op met rauwe groenten, want die zijn met water gewassen.

Lees ook:

[LINK_TEXT id=4]

[LINK_TEXT id=5]

Partner Content