Veelgestelde vragen over orgaandonatie

Veelgestelde vragen over orgaandonatie

Hoe word je orgaandonor na je dood?

In België is elke persoon die in het bevolkingsregister staat automatisch orgaandonor na zijn dood. Toch gaan er jaarlijks nog heel wat geschikte organen verloren. De familie van de overledene weet vaak niet weet of de persoon in kwestie wilde dat zijn/haar organen gedoneerd werden. Wanneer je er zeker van wil zijn dat jouw organen gedoneerd worden na je dood, kan je een Verklaring voor Orgaandonatie opstellen.

Elke Belg vanaf 18 jaar kan dat doen. Bij de gemeente of op www.beldonor.be kan je dat formulier verkrijgen. Eens het ingevuld is, bezorg je het aan de dienst bevolking van je gemeente. Zij zorgen dat het formulier wordt doorgestuurd naar het rijksregister. Een Verklaring voor Orgaandonatie blijft voor altijd van kracht tenzij je ze zelf herroept.

Kan je ook weigeren om orgaandonor te zijn?

Ja dat kan. Ook dat gebeurt via de Verklaring voor Orgaandonatie. Een andere optie is dat je je familie op de hoogte brengt van het feit dat je niet wil dat je organen gedoneerd worden.

Kun je enkel bepaalde organen doneren of is het alles of niets?

Je kunt het donorschap niet aanvaarden voor bepaalde organen en weigeren voor andere. Wanneer je toestemt met orgaandonatie moet je er van uitgaan dat al je organen gedoneerd zullen worden.

Meer informatie over orgaandonatie vind je op: www.beldonor.be en www.leif.be

Bron: Libelle 30/12

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)