Verstoord bioritme veroorzaakt depressies

Door De Redactie

Doorbraak bij depressies. Mensen die aan een depressie lijden, hebben last van een ontregelde biologische klok. Het bioritme bijstellen, eventueel aan de hand van medicijnen, kan voor heel wat patiënten soelaas bieden.

Het verband tussen een depressie en een verstoord bioritme, werd een tijdje geleden gelegd. Sindsdien worden depressies behandeld door de biologische klok weer juist te zetten. Een bekend symptoom van een verstoord bioritme is een ontregelde slaap-waakcyclus. Patiënten hebben moeite om in te slapen of worden 's morgens heel vroeg wakker, waardoor ze overdag minder alert zijn.

Farmaceut Servier lanceert nu een nieuw geneesmiddel, Agomelatine, dat bij ernstige depressies het bioritme herstelt. Agomelatine werkt op basis van melatonine, een stof in normale omstandigheden aangemaakt wordt door het lichaam en die de biologische klok juist laat tikken. Bij depressieve mensen is de productie van melatonine 's nachts veel lager dan normaal. Het medicijn helpt om het afgeweken proces weer bij te stellen en zo een depressie te verhelpen. Praat erover met uw arts.

Partner Content