Beautiful woman enjoying sunset on the bridge,rear view

Vijf jaar na de diagnose, ben je dan kankervrij?

Door De Redactie

 

Nathalie Cardinaels, klinisch psychologe en schrijfster van het boek ‘Omgaan met kanker’ beantwoordt de vraag of je na vijf jaar na de diagnose kankervrij bent:

  • Vroeger werd vaak beweerd dat je kankervrij zou zijn als je vijf jaar kanker overleeft, omdat je binnen de vijf jaar na je diagnose de meeste kans loopt om te hervallen. Na die vijf jaar wordt de kans op herval een stuk kleiner.
  • Nu zijn artsen iets voorzichtiger met zo’n uitspraak. Hervallen is namelijk altijd mogelijk. Ook al is de kans misschien klein, ze is er wel, en dat blijft spelen in je achterhoofd. Net deze onzekerheid maakt het zo moeilijk om de ziekte toch een plekje te geven. Want zodra je iets ‘anders’ voelt in je lichaam, denk je toch: ‘Wat als dit een uitzaaiing is?’”

Wennen aan je nieuwe ik

  • Wie kanker heeft, komt op een emotionele roetsjbaan terecht. Logisch dat je dan eerst probeert te vechten en je je per se sterk wilt houden. En toch is het goed om zowel de positieve als de negatieve emoties toe te laten. Geef je die emoties de ruimte, dan gaan ze je gedrag minder beïnvloeden.
  • Aanvaard dat je leven na kanker definitief verandert en dat je lichamelijk ook minder zult kunnen dan vroeger. Maar weet tegelijkertijd dat dit je echt niet minder waardevol maakt.
  • ‘Het is wat het is’. Als het je even niet gaat, probeer jezelf deze manier van denken op te leggen. Alweer draait het hier om aanvaarden. En om het besef dat je niets kunt veranderen aan het feit dat je ziek bent (geweest).

Partner Content