Vitamines zijn belangrijk

Door De Redactie
Vitamines zijn belangrijk! Alles over wat ze voor je doen en waar je ze vindt, lees je hier in een notendop.

In de groei

Opgroeiende kinderen halen niet altijd alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben uit hun voeding, want ze lusten niet alles wat goed voor ze is. Multivitamines zoals Davitamon Junior helpen dan een handje.

Meer energie

Ook volwassenen kunnen best wat extra vitamines gebruiken. Een combinatie met oa. vitamine B, C en E helpt om weer meer energie te krijgen.

Vitamine A

Is nodig voor je gezichtsvermogen, botten en tanden en vind je in vlees, vis, zuivelproducten, bak- en braadproducten, maar ook in groene groenten, worteltjes en abrikozen.

Vitamines van de B-groep

Zijn essentieel voor je metabolisme en energieproductie en vind je in vlees, vis, eieren, noten, graanproducten, aardappelen, brood en groene groenten.

Vitamine C

Beschermt je cellen, verhoogt je weerstand en helpt je herstellen na ziekte. Ook onmisbaar voor de opname van ijzer. Vind je in fruit, groenten en aardappelen. Vooral koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Vitamine D

Zorgt voor de opbouw van sterke botten en gezonde tanden door een betere calciumopname uit je voeding. Ondersteunt de werking van je spieren. Vind je in vette vis, vlees en volle melkproducten. Vitamine D wordt ook voor een deel in je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Peuters hebben meer vitamine D nodig dan wat voeding en zonlicht leveren. Bovendien zijn we bij kinderen heel voorzichtig met zon, maar zo missen ze ook de broodnodige vitamine D. Tot vier jaar wordt daarom een vitamine D-supplement geadviseerd. Maar ook 50-plussers hebben meer vitamine D nodig om hun botten sterk te houden.

Vitamine E

Houdt je cellen en weefsels gezond en is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vind je in plantaardige olie, margarine, bak- en braadproducten, noten, brood en groenten.

Vitamine K

Essentieel voor een goede bloedstolling en vind je in broccoli, spinazie en plantaardige oliën. Baby’s krijgen nog geen voeding waarin veel vitamine K zit en ook hun darmen maken onvoldoende vitamine K aan. Daarom is het standaard aan flesvoeding toegevoegd, maar het zit nauwelijks in borstvoeding. Een supplement tijdens de eerste drie levensmaanden is dus nodig.

Uit Zoom, gratis bijlage bij Libelle, Flair nationaal en Femmes d’Aujourd’hui van 9 september 2010
Tekst: Martine Wezenbeek

Partner Content