Voedingtips voor een goede nachtrust

Door De Redactie

Lig je iedere nacht in bed te woelen en kan je de slaap niet vatten? Je voeding ligt misschien wel aan de basis van je slaapprobleem.

Een weekend het feestbeest uitgehangen of wat overstresst? Iedereen heeft wel eens last van slaaptekort. Maar wanneer je iedere nacht moeite hebt om in slaap te raken, is er meer aan de hand. Soms kan een verandering van je eetpatroon al soelaas bieden. Het uitproberen waard!

TIP 1

Vermijd suikers, cafeïne en alcohol voor het slapengaan. Suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, waardoor je meer energie hebt. Ook caffeïne zorgt dat je actiever wordt. Alcohol ten slotte zal je voor even wel slaperig maken, maar is nefast voor een langdurige, diepe slaap.

TIP 2

Eet voeding waar tryptofaan in zit. Als je het hoort donderen in Keulen, tryptofaan is een bouwsteen van een eiwit. Je vindt het onder andere in bananen, melk, noten en peulvruchten. We zullen je de wetenschappelijk uitleg besparen, maar het komt erop neer dat tryptofaan bevorderlijk is voor een goede slaap én een positieve invloed heeft op je humeur. Eet wel ten laatste één uur voor bedtijd. Zo kan je spijsvertering zijn werk doen voor je gaat slapen.

TIP 3

Kruidenthee drinken kan ook helpen. Thee van bloemen, kruiden, fruit en specerijen helpen je tot rust komen, in tegenstelling tot thee die caffeïne bevat.

TIP 4

Sla eten zou ook slaapbevorderend zijn. De groente bevat, zij het in kleine mate, melksap dat een kalmerend en slaapverwekkend effect heeft. Een slasoepje voor het slapen is dus geen slecht idee.

TIP 5

Tenslotte een tip voor je globaal eetpatroon. Je eet het best de hele dag voeding die je energiepeil niet laat pieken, maar constant houdt. Eet proteïnerijke maaltijden en kies voor een gezonde snack zoals fruit. Ook chromium zorgt voor een goede regeling van je bloedsuikerspiegel, je vindt dit voedingsbestanddeel onder andere in schelpdieren, witte bonen en kaas.

Partner Content