Vraag aan de Libelle-diëtiste Annelies: hoe gezond is chocolade nu eigenlijk?

Door De Redactie

Of we nu op dieet gaan of niet, we eten allemaal wel eens graag een stukje chocolade. Uit onderzoek blijkt zelfs dat pure chocolade (minstens 70%) goed is voor onze gezondheid. Maar klopt dit wel? Mogen we zonder schuldgevoel genieten van chocolade? Of eten we toch beter een stukje fruit? Onze Libelle-diëtiste Annelies geeft meer uitleg.

“Voor je een reep chocolade opent en meteen begint de smullen is het belangrijk om te weten welke chocolade je best kiest. De heilzame effecten van chocolade worden toegeschreven aan het magere cacaopoeder. Vermijd witte of melkchocolade. Witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacaopoeder. Wat bevat het dan wel? Het is een combinatie van cacaoboter, melkpoeder, suiker en smaakmakers zoals vanille. Melkchocolade bevat meestal wel cacaopoeder, maar dit is eerder beperkt. In pure chocolade daarentegen zit geen melkpoeder. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe puurder en hoe minder suiker er aan toegevoegd is. Er wordt van pure chocolade gesproken als deze voor minstens 54% uit cacaopoeder bestaat. Kies echter voor pure chocolade met minstens 70% cacao. Er bestaan ook repen met 80, 90 en zelfs 100% cacao. Deze chocolade heeft een bittere, niet-zoete smaak. Chocoladeproducenten spelen hier op in en zoeken naar allerlei manieren om de smaak van deze pure chocolade toch aangenamer te maken, zonder er extra suiker aan toe te voegen. Kies echter voor pure chocolade zonder deze toevoegingen. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen gewone chocolade en rauwe chocolade. Cacao wordt verkregen door de cacaobonen te roosteren of branden. Hierdoor gaan een deel van de nuttige voedingsstoffen verloren. Raw chocolate of rauwe chocolade wordt niet verhit waardoor alle heilzame eigenschappen bewaard blijven. Eet tijdens je dieet niet meer dan 10 gram chocolade per dag. Chocolade blijft natuurlijk altijd heel vetrijk en dus ook calorierijk.  Let ook op: zwarte pralines, paaseitjes of sintfiguurtjes zijn nooit gezond, kies dus voor een ‘pure’ reep. Bekijk ook altijd de ingrediëntenlijst, hoe minder toevoegingen, hoe beter!”

Waar dien je vooral op te letten als je pure chocolade kiest

 • heeft een zo hoog mogelijk cacaogehalte (tussen 70 en 100 %)
 • bij voorkeur biologische, organische of ecologische chocolade
 • op een verantwoorde manier geproduceerd, fair trade
 • bevat zo weinig mogelijk toegevoegde suiker
 • er zijn geen kunstmatige zoetstoffen of smaakmakers (E-nummers) toegevoegd
 • het bevat geen melkpoeder of gecondenseerde melk
 • er werden geen andere vetstoffen toegevoegd (gehard vet, plantaardig vet), uitsluitend cacaoboter
 • ga voor “rauw” (Raw Chocolate)

In onderstaande lijst vind je de wetenschappelijk bewezen voordelen van goede chocolade.

De voordelen van chocolade

 • Pure cacao is rijk aan bioflavonoïden. Deze hebben ondermeer een gunstig effect op onze bloedvaten en werken ontstekingsremmend, ze spelen een beschermende rol tegen kanker en allerlei infecties.
 • Cacao verhindert dat witte bloedcellen zich vasthechten aan de rand van de aderen. Dit voorkomt aderverkalking en bevordert dus je bloedsomloop.
 • Cacao vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol en doet de goede cholesterol stijgen, waardoor het risico op cardiovasculaire ziektes mogelijk daalt.
 • Het eten van pure chocolade heeft een stimulerend effect op onze hersenen. Studies toonden een verbeterde alertheid en concentratie aan.
 • Het eten van pure chocolade enkele uren voor een stressvolle gebeurtenis maakte testpersonen veel meer relaxed, door een verminderde toename van de stresshormonen.
 • Chocolade is rijk aan mineralen en spoorelementen zoals ijzer, magnesium, kalium, zink, chroom, mangaan en selenium.
 • Chocolade bevat fenylethylamine, een stof die ons lichaam aanmaakt als we verliefd zijn. Dit zorgt er ook voor dat er in ons lichaam endorfines vrijkomen. Het is door deze laatste stof dat we ons héél gelukkig gaan beginnen voelen. Daarom ervaar je chocolade vaak als een kopje troost.
 • Chocolade is rijk aan tryptofaan, een aminozuur dat we nodig hebben voor de aanmaak van serotonine. Hierdoor voelen we ons niet alleen gelukkig en minder depressief maar het zou ook het hongergevoel verminderen, waardoor we minder eten en gewicht verliezen.

Partner Content