Vraag aan Libelle-diëtiste Annelies: waarom voel ik me zo belabberd tijdens de eerste dagen van mijn dieet?

Door Sanne De Lee

Nancy kreeg na een paar dagen gezond eten last van rommelende darmen en hoofdpijn. Ook Ivonna voelde zich belabberd. Hoe komt dat?

Diëtiste Annelies geeft tekst en uitleg

“Het komt vaak voor dat mensen in het begin van hun dieet of gezonder eetpatroon last krijgen van hevige hoofdpijn, bibberen, maag-darmproblemen en vermoeidheid. Daarvoor zijn twee mogelijke oorzaken.

  • In de eerste plaats spelen het verminderde suikergebruik en het verminderen van andere ‘slechte’ eetgewoonten (zoals bijvoorbeeld veel koffie drinken) een belangrijke rol. Je lichaam moet even wennen aan die nieuwe, gezondere gewoonten en ‘afkicken’ van de oude.
  •  Door de gezondere levensstijl gaat je lichaam ook ontgiften en komen allerlei toxische stoffen vrij die opgeslagen zaten in je vetweefsel. Die stoffen belasten je lichaam  en ook dat geeft allerlei kwaaltjes.

Een gouden tip om je lichaam te ondersteunen als je aan een gezondere levensstijl begint: drink voldoende water! Dat werkt hydraterend, stimuleert de verbranding én helpt bij de afvoer van de afvalstoffen die vrijkomen. En nog een pluspunt: het stilt de honger.”

Partner Content