Vruchtbaarheidsexpert: “Hoe ouder de vader, hoe groter het risico op afwijkingen bij de baby”

Door Jolien Thieleman

Dat vrouwen best niet te lang wachten om aan kinderen te beginnen, is algemeen geweten. Maar nu blijkt dat ook mannen te maken krijgen met de zogenaamde biologische klok, al tikt die helemaal anders dan bij vrouwen.

Spermakwaliteit neemt af

Mannen die op oudere leeftijd papa worden, hebben meer risico op kinderen met afwijkingen. Dat vertelt Dr. Ahmed Mahmoud, androloog (‘gynaecoloog voor de man’) op de dienst Endocrinologie in UZ Gent. “Bij vrouwen doet er zich tussen hun 35ste en 45ste een duidelijke verandering in de vruchtbaarheid voor, maar bij mannen ligt dat anders”, vertelt hij. “Bij hen neemt de kwaliteit van het sperma geleidelijk af, elk jaar een beetje meer. Die daling begint al rond de leeftijd van 35 jaar. Niet alleen de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen veranderen, ook het aantal en de kwaliteit van het sperma verminderen.”

Verschillende factoren spelen een rol

Hoe de spermakwaliteit kan afnemen, heeft te maken met verschillende factoren. “Het erfelijk materiaal geraakt met de tijd beschadigd door verschillende dingen. Niet alleen de leeftijd speelt een rol, maar ook externe factoren, zoals ons milieu, alcohol en roken. Ook kunnen er zich fouten voordoen tijdens de deling van de voorloper van de zaadcellen. Bij elke deling kunnen er fouten gebeuren, die met de leeftijd opstapelen. Daarom worden in sommige landen geen spermadonoren meer aanvaard vanaf de leeftijd van 40. Er is te veel risico op complicaties.”

Meer afwijkingen

Hoe ouder de vader, hoe meer afwijkingen bij de baby kunnen voorkomen. “Denk maar aan ontwikkelingsstoornissen, een lager IQ, congenitale (of aangeboren) afwijkingen, schizofrenie en andere psychische problemen. Een hele reeks ziektes die tot tien keer meer voorkomen bij vaders van oudere leeftijd.”

Testen

Kan de kwaliteit van het sperma dan worden getest? “Nee, dat is momenteel niet aan de orde. De absolute frequentie is niet hoog genoeg. Het zou de man alleen maar duizenden euro’s kosten”, voegt hij er nog aan toe.

Met dank aan Dr. Ahmed Mahmoud – Coverbeeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content