Waarom meer plantaardig eten goed is (en niet alleen voor jou!)

In samenwerking met Alpro

Meer plantaardig gaan eten is niet alleen goed voor jou, maar voor de hele planeet. Het is gewoon een slimme keuze. Waarom? 3 goede redenen op een rij.

1. Het is goed voor je

Tempeh en tofu als vleesvervanger en sojadrinks en alle andere soja-varianten als alternatief voor room, kookroom, boter of yoghurt: ze komen je gezondheid ten goede. Ongeharde plantaardige vetten zijn namelijk veel vaker onverzadigd en dat is beter voor je hart- en bloedvaten. Met een meer plantaardig voedingspatroon krijg je ook meer vezels binnen en dat geeft je een voller gevoel, je krijgt minder snel honger. Het is ook nog eens beter voor je darmtransit.

1

Alpro Flat white

Bekijk het recept hier.

2

Haverpannenkoeken

Bekijk het recept hier.

3

Halloween Pompoen pannenkoekjes

Bekijk het recept hier.

4

Groentastische vegetarische lasagne

Bekijk het recept hier.

5

Heerlijke zuiderse quiche

Bekijk het recept hier.

6

‘Pink Almond Sweetheart’-smoothie

Bekijk het recept hier.

2. Het kost weinig moeite

Plantaardiger gaan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Je hoeft echt niet je hele eetpatroon om te gooien: kleine aanpassingen hebben al veel impact. Hap per hap, slok per slok, één kommetje per keer lukt het ook. Door bijvoorbeeld je koffie te drinken met Alpro Barista. Of door je homemade tzatziki of je cake te maken met Alpro Greek Style en je pancakes met sojadrink. Je romige pastasaus wordt nog lekkerder met het plantaardige alternatief voor room van Alpro en voor je curry gebruik je het plantaardige alternatief voor yoghurt. Cupcakes, cake en co bak je met Alpro Bakken en Braden. Zo eenvoudig kan het zijn!

3. Je verbruikt minder water

Ja, je leest het goed: als je meer plantaardige alternatieven in je eetpatroon inschakelt, bespaar je water. Meer nog: van alle voeding heeft plantaardige voeding de laagste milieu-impact: minder waterverbruik, minder landgebruik en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Door één dag per week plantaardig te eten, kun je al snel 1000 liter water besparen. Dat is goed voor 20 douchebeurten… Plantaardige alternatieven zijn dus duurzamer en efficiënter. Kijk maar naar Alpro: daar wordt de transitie gemaakt naar regeneratieve landbouw, met focus op water en biodiversiteit voor soja en amandelen. Door hergebruik wordt het waterverbruik in de fabrieken verminderd. Alpro kiest voor lokaal met Europese ingrediënten als bijvoorbeeld Belgische soja. En streeft naar zero waste, qua verpakking én voedselverlies…

Bron: FAO & WHO guiding principles for sustainable diets
Bron: EAT Lancet Rapport
Bron: Stijn Bruers, the rational ethicist