Getty Images

Daarom is watermeloen zo gezond (en dit kun je ermee maken!)

Door Jolien Thieleman

Met zijn 92% water is watermeloen één van de meest hydraterende vruchten. Het is van nature vetarm en bovendien barst de vrucht van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

7x gezondheidsvoordelen van watermeloen

Wat kan zo’n sappig stuk watermeloen smaken op een warme zomerdag! Deze kleurrijke vrucht is dorstlessend, zoet en zit bomvol antioxidanten en vitamine A en C. Lees verder en zet zo snel mogelijk je tanden in dit zomerse fruit!

1. Natuurlijke vetverbrander

Watermeloen bestaat voor een groot deel uit vruchtensuikers en water met vezels. Per 100 gram krijg je maar 30 calorieën binnen, wat heel weinig is. De vrucht bevat daarnaast citrulline, een stof die vetophopingen kan verminderen.

2. Goed voor je hart en bloedvaten

Het zomerfruit bevat lycopeen, een belangrijke voedingsstof voor je cardiovasculaire gezondheid. Onderzoek toonde al eerder aan dat het regelmatig eten van watermeloen de doorbloeding zou stimuleren en bovendien je bloeddruk en cholesterol zou verlagen. Goed om te weten: lycopeen zit ook in tomaten.

3. Ontstekkingsremmend

Watermeloen is rijk aan fenolen zoals flavonoïden en carotenoïden, wat de vrucht effectief maakt in het verminderen van ontstekingen en het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen. Kies wel altijd voor een rijp exemplaar, dat is rijker aan gunstige fenolen. Een rijpe vrucht herken je aan de donkergroene schil.

4. Goed voor je nieren

Je hebt het misschien al gemerkt, maar van watermeloen moet je vaker plassen. Dat komt niet alleen door het hoge watergehalte, maar ook door het natuurlijke diureticum, een vochtafdrijvend middel. Toch overbelast het je nieren niet. Integendeel zelfs: de vrucht ondersteunt je lever in het afvoeren van afvalstoffen, zodat je nieren worden ontzien.

5. Goed voor je zenuwen en spieren

Watermeloen is rijk aan kalium, wat belangrijk is voor een goede functie van je zenuwen en spieren. Deze stof bepaalt onder andere hoe vaak je spieren samentrekken én het bevordert de zenuwprikkels in je lichaam. Een stukje van deze enorme vrucht blijkt zelfs een ideale hap voor je spieren na het sporten. Zo zou je lichaam beter recupereren en minder last hebben van spierpijn.

6. Sterk immuunsysteem

Door de grote hoeveelheid vitamine C kan de watermeloen bijdragen aan je immuunsysteem. Vitamine C is belangrijk voor de ondersteuning van je  weerstand én om de vrije radicalen die celschade veroorzaken te bestrijden. In combinatie met de hoeveelheid vitamine A is het trouwens ook goed om wondjes te genezen en de collageenproductie een boost te geven.

7. Goed voor je ogen

Watermeloen is een geweldige bron van bèta-caroteen die in ons lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Deze vitamine ondersteunt de pigmenten in je netvlies en beschermt je ogen tegen veroudering en nachtblindheid. Bovendien onderhoudt het een gezonde huid, tanden, botten en slijmvliezen.

Doen met watermeloen

Lekker, gezond én verfrissend, zo’n sappige watermeloen. En het beste van alles: je kunt er zoveel kanten mee uit! Het is lekker in desserts, drankjes, salades en nog veel meer. Laat je inspireren door deze verrassende recepten:

Bron: optimalegezondheid.com, healthline.com

Meer lekkers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content