Ziek bij start vakantie: herkenbaar?

Enkele dagen voor de start van je jaarlijks verlof vlieg je er nog eens stevig in op het werk. Maar van zodra je wil klinken op die eerste vakantiedag voel je het kriebelen in je keel en krijg je plots hoofdpijn. Conclusie: ziek. Herkenbaar? 

Het is alvast geen uitzondering: een op de vijf vakantiegangers wordt namelijk ziek aan het begin van het verlof. Dat concludeerden onderzoekers aan de universiteit Bad Honnef in het Duitse Bonn. Viroloog Marc Van Ranst legt in de krant Het Nieuwsblad uit hoe dit komt:

Tandje bij steken

“De overgang van werk naar verlof is te bruusk. De laatste dagen voor het verlof neigen we ietsje langer en harder te werken. Vaak willen we nog allerlei zaken afwerken. Nadien eisen we van ons lichaam plotse rust. Maar zo makkelijk gaat dat niet.”

Virussen

“Daarbovenop komt dat als we reizen we dit vaak per vliegtuig, bus of trein doen. Dat betekent dat veel mensen op een kleine oppervlakte samenzitten waardoor bacteriën en virussen sneller uitgewisseld worden.”

Een langzamere overgang van werk naar rust kan de kans op verkoudheid of grieperig gevoel verkleinen. Doe het de laatste dagen voor je vakantie dus even rustiger aan zodat ook jij ‘fit’ aan je verdiende werkpauze kunt beginnen. Maar vergeet ook geen goeie handgel in je bagage!

(Bron: Het Nieuwsblad)

Meer lezen:

 

Partner Content