Capsule closet: wat is het en hoe begin je eraan?

Capsule closet: wat is het en hoe begin je eraan?
© Getty Images

Heb je elke dag keuzestress, omdat je niet weet welke outfit je moet aandoen? Of koop je telkens maar nieuwe kleding die je een keer draagt en die vervolgens verdwijnt in je uitpuilende kleerkast? Een capsule closet biedt dé oplossing!

Wat is een capsule closet?

Een capsule closet of capsule wardrobe is een garderobe die bestaat uit een 30-tal kledingstukken die je met elkaar kunt combineren. Naargelang de seizoenen kun je stukken toevoegen of eruithalen. In de zomer haal je de winterkleding eruit en voeg je bijvoorbeeld meer jurkjes toe en in de winter maken de lichte kledingstukken plaats voor wollen truien.

De voordelen van een capsule wardrobe:

 • Geen keuzestress meer. Je hebt een beperkt aantal kledingstukken om uit te kiezen, waardoor je minder moet nadenken bij het samenstellen van een outfit.
 • Je bespaart geld. Je koopt één keer per seizoen een aantal duurzame basisstukken, zodat je doorheen het jaar niets nieuws hoeft te kopen.
 • Je leert je eigen kledingstijl beter kennen. Daardoor kun je in de toekomst bewuster én gerichter shoppen.

Hoe begin je eraan?

Spreekt zo’n capsule closet jou wel aan? Dan is het tijd om eraan te beginnen. Zo doe je dat:

Ruim je kleerkast op

Laad je kleerkast helemaal uit en verdeel je kleding over drie stapels: bijhouden, weggooien en doneren/verkopen. Kledingstukken waar gaten of vlekken in zitten, gaan meteen de vuilbak in en items die je niet meer draagt, maar nog wel in goede staat zijn kun je doneren of verkopen. Wees streng voor jezelf: ga je dat jurkje dat je al een jaar niet meer hebt gedragen écht nog aandoen?

Selecteer stukken voor jouw capsule wardrobe

Wanneer je met de grove borstel door je kleerkast bent gegaan, is het tijd om je minigarderobe samen te stellen. Het gaat dan om broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen. Ondergoed, accessoires, sportkleding en slaapkleding tellen niet mee.

 1. Vertrek van de stapel kledingstukken die je wil bijhouden en ga voor jezelf na waarom je deze stukken hebt bijgehouden. Hou je van de kleuren, de stijl of de pasvorm? Dat is belangrijk om weten, want een capsule wardrobe bestaat uit kleding die je het liefste draagt.
 2. Selecteer vervolgens stukken die tijdloos zijn en hou er rekening mee om items te kiezen die je per seizoen kunt vervangen.

Een capsule wardrobe bestaat doorgaans uit 30 tot 40 stuks. Bijvoorbeeld voor de lente:

 • 3 T-shirts
 • 6 hemden en blouses
 • 3 topjes
 • 1 trui
 • 3 broeken
 • 2 rokken
 • 4 jurkjes
 • 3 jassen
 • 1 vest
 • 4 paar schoenen (sneakers, hakken, sandalen, laarsjes)

In de zomer kun je dan bijvoorbeeld enkele blousjes vervangen door topjes of in de winter vervang je de rokjes en jurken door extra broeken en truien. Je stelt je capsule wardrobe helemaal naar eigen smaak samen.

De Happy Home Challenge: we gaan er samen voor!

Is jouw huis al helemaal lenteklaar? Klik hier om je in te schrijven voor onze Happy Home Challenge, een stap-voor-stapaanpak met een eindresultaat om fier op te zijn! Doe je mee?

Laat ons weten hoe de Happy Home Challenge bij jou verloopt met de hashtag #libellehappyhome op Instagram of laat een bericht achter op onze Facebookpagina.

Meer Happy Home:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)