Start een telefooncirkel: een belletje om te horen hoe het met je gaat

Start een telefooncirkel: een belletje om te horen hoe het met je gaat
Getty Images

Wist je dat er vaak mensen zijn die zelfs op een hele dag hun eigen stem niet horen? Eenzaamheid is ook tijdens deze tweede lockdown nooit ver weg. Vooral ouderen die alleen wonen hebben er vaak last van. Een telefooncirkel opstarten kan die eenzaamheid doorbreken!

Wat is een telefooncirkel?

Een telefooncirkel of belcirkel is een groep mensen die elkaar dagelijks kort belt. Dat gebeurt meestal in een vaste volgorde, zodat de deelnemer steeds door dezelfde persoon wordt gebeld.

Wanneer iemand meedoet aan een telefooncirkel wordt hij niet alleen gebeld, maar belt zélf ook de volgende op de lijst van de belgroep.

Vorm van veiligheid

Elke telefooncirkel staat onder leiding van één of meer vrijwilligers. Iemand die bij wijze van spreken de cirkel in gang zet. Als een van de deelnemers uit de cirkel niet opneemt (zonder melding van afwezigheid vooraf), dan wordt ook de vrijwilliger gebeld door de beller die geen gehoor kreeg bij zijn of haar belpartner. Nadien licht die dan één van de sleuteladressen (kinderen, kennissen, buren) in, zodat nagegaan kan worden of er iets aan de hand is.

Hoe is het?

Ook al duren de gesprekjes vaak niet lang, het doet deugd om een zorgende stem aan de andere kant van de lijn te horen. Een simpele ‘Hoe gaat het met je vandaag?’ doet wonderen.

In Nederland zijn belbuddy’s, telefooncirkels of belkringen al goed ingeburgerd. In België zijn er ook een aantal initiatieven door steden of gemeentes opgestart, zoals in Peer.

Voor wie?

De telefooncirkel is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact. Wat door de coronacrisis voor veel mensen moeilijker is dan ooit. Het geeft een gevoel van zekerheid als iemand regelmatig informeert of alles in orde is. Vooral als je zelfstandig alleen woont en moeilijk de deur uit kunt.

Niet enkel alleenstaanden, ook koppels kunnen gerust meedoen aan de belcirkel. Er staat geen leeftijd, geslacht of andere voorwaarde op.

Hoe start je een telefooncirkel?

1. Op eigen houtje

Heb je interesse om deel te nemen aan een telefooncirkel of wil je zelf eentje opzetten? Dat kan! Contacteer bijvoorbeeld iemand van de sociale dienst of OCMW van jouw gemeente om te zien of ze je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van een flyer, zoals deze van de Nederlandse gemeente Delfshaven:

Starten doe je stap voor stap

  1. Vraag een paar mensen of ze mee willen doen.
  2. Spreek af wie de ‘vrijwilliger is.
  3. Zoek 6 tot 10 deelnemers.
  4. Check of iedereen werkende telefoons heeft, mét beltegoed. Zoniet, kijk of je kunt helpen.
  5. Spreek een vaste volgorde af: wie belt wie?
  6. Spreek af hoe laat jullie bellen. Bij voorkeur in de ochtend, tussen 10 en 11 uur, bijvoorbeeld?

En ziezo, met een beetje hulp is de cirkel zo vertrokken.

2. Via Bond zonder Naam

Een tweede manier is je inschrijven via Bonder Zonder Naam. Zij stellen belcirkels voor jou samen. Een leuke én eenvoudige manier om het eens uit te proberen. Misschien wel ter gelegenheid van De Warmste Week? Lees hier alle info! 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lijkt het iets voor jou? Waar wacht je nog op! Misschien word jij wel hét lichtpuntje in het leven van iemand anders.

Nog meer lichtpuntjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)