Foto's: Els Menten

Groen Blaadje: ‘Zaaigoed’ van Mme ZsaZsa

‘Zaaigoed’ is het nieuwste boek van Kim Leysen, ook wel gekend als Mme ZsaZsa. De filosofie van het boek? Tuinieren met zo weinig mogelijk inspanning en zo veel mogelijk opbrengst. Een jaar lang uit je moestuin kunnen eten en tóch voldoende tijd hebben om met een theetje en een boekje in de zon of in de serre te zitten. Klinkt goed!

Moestuinbijbel

Dit moestuinboek – of beter gezegd deze moestuinbijbel – is een uitgebreid manuscript over alles wat je met een moestuin kunt aanvangen. Van de eerste hersenspinsels op papier tot het pekelen van wintergroenten en alles ertussen.

Om het in auteur Kim Leysen’s woorden te zeggen: “Ik had een moestuinkalender in gedachten, maar heb een reuzenpompoen gebaard, een soortement cursus in de moestuinboekhoudkunde, een neerslag van jaren moestuinieren.

Klinkt zwaar maar dat is het boek helemaal niet. Nooit gedacht dat je zo ontspannen een uitgebreide moestuinkalender kon (door)lezen. Want wie Mme ZsaZsa volgt op sociale media weet hoe vlot en grappig haar pen is. Ze schrijft ook eerlijk over haar eigen struikelblokken en dat maakt het boek des te toegankelijker voor zowel beginners als ervaren moestuinrotten.

moestuinboek
Foto: Els Menten

Op elk moment

Met Zaaigoed, zaai je goed! Op welk moment je het boek ook in handen krijgt, je kunt gelijk aan de slag. Zo ontving de redactie het boek in november en ontdekten we al meteen dat je struiken met herfstframbozen op een heel andere wijze snoeit dan struiken met zomerframbozen. Of dat de somberste maand van het jaar het perfecte moment is om rabarber te splitsen. Ook interessant: Mme ZsaZsa legt uit hoe je nog ten volle van je serre kunt genieten. Ze heeft het ook niet enkel over klassieke groenten, fruit of kruiden, maar vertelt vlotjes over yacon, crosne of indianenaardappel. November lijkt misschien wel doods, maar dat is het dus niet!

Je voelt het: Mme ZsaZsa is zo gepassioneerd en bevlogen met de moestuin bezig dat haar boek in elke boekenkast van elke tuinier thuishoort. De prettige foto’s zijn van de hand van Els Menten, die Kim enkele jaren achtervolgde met haar fototoestel.

Zaaigoed – een jaar lang zaaien, planten en oogsten in de moestuin en serre van Mme Zsazsa – verscheen op 19 oktober 2021 bij uitgeverij Manteau.
Hardback – 352 p. – € 34,99. Bekijk het hier.

Veel leesplezier!

In de boekenrubriek ‘Groen Blaadje’ stelt de Libelle Nest-redactie nieuw leesvoer over tuinieren, natuur, groen en ecologie voor. Vaak vers van de pers, soms al wat gerijpt maar altijd even interessant. Vorige maand: ‘Tien klimaatacties die werken’.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content