
10 verrassende weetjes over kerstomaten
17 jun 2025
Klein en fijn! Kerstomaten geven kleur aan zowel salades als warme gerechten.
- Kerstomaten zijn geen aparte soort. De kerstomaat is geen aparte soort, maar wel een variëteit van de gewone tomaat. Ze variëren zowel in grootte als in vorm.
- Helaas…‘Kers’ verwijst niet naar kerst, maar naar ‘klein als een kers. Ze hebben helemaal niets met Kerst te maken. De naam verwijst naar hun formaat dat standaard ongeveer even groot is als een kers.
- Kerstomaten zijn zoeter dan gewone tomaten. Door hun kleinere formaat hebben kerstomaten een hoger suikergehalte per gram. Dit zorgt voor een uitgesproken zoete smaak. Het zijn echte snoeptomaatjes dus.
- Ze rijpen na de oogst niet meer verder. In tegenstelling tot sommige andere groenten en fruit (zoals bananen of perziken), stoppen kerstomaten met rijpen zodra ze geplukt zijn. Onrijpe kerstomaten zullen dus nooit echt zoet worden. Kies daarom voor een bakje intens gekleurde tomaten bij aankoop.
- Je kunt ze makkelijk zelf kweken, ook op je balkon Kerstomaten kun je net zoals snoeppaprika’s makkelijk in potten op je terras kweken. Ideaal voor kleine ruimtes dus.
- Ze smaken nog zoeter als je ze roostert.
- Ze zijn (bijna) het hele jaar door verkrijgbaar uit Belgische serres. Dankzij moderne serreteelt en belichting kunnen Belgische kerstomaten bijna jaarrond geoogst worden. Het hoogseizoen blijft echter de zomer.
- Ze bestaan in allerlei kleuren, vormen en smaken. Van rode tot gele, oranje, paarse en zelfs gestreepte kerstomaten: de wereld van mini-tomaten is kleurrijk. Sommige smaken friszuur, andere bijna als een snoepje. Leuk om in een kleurrijke salade te verwerken.
- Kerstomaatjes zijn gezonde snoepjes: Tomaatjes zitten boordevol vitamine C en kalium, maar vooral lycopeen maakt ze bijzonder. Dit krachtige antioxidant helpt je je cellen te beschermen. Lycopeen wordt beter door je lichaam opgenomen als het verhit wordt. Gebruik kerstomaatjes dus zeker ook eens in een warme tomatensaus.
- Bewaar ze niet in de koelkast. Koelen tast de smaak aan. Bewaar kerstomaten op kamertemperatuur, liefst met het steeltje eraan en uit de zon.
Aan de slag met kerstomaten
Nog meer lezen?