De voordelen van honing eten: tegen deze kwaaltjes helpt het

De voordelen van honing eten: tegen deze kwaaltjes helpt het
Getty Images

Je hoort het vaak: honing zou gezond zijn en allerlei kwaaltjes verhelpen. Dat klopt, maar uiteindelijk zit er in honing wel veel suiker. Om de voordelen van honing te ondervinden, is het dus belangrijk dat je met mate geniet. Hier ontdek je waar honing eten goed voor is en vind je meteen enkele recepten om uit te proberen.

Wat je moet weten over honing

Niet elke soort honing heeft dezelfde eigenschappen. De meeste soorten in de supermarkt ondergingen hoge temperaturen om in de winkel te belanden, waardoor veel voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Er blijft dan vooral suiker over.

Rauwe honing, of honing rechtstreeks van bij de imker, is onbewerkt en bevat daardoor meer voedingsstoffen. Die kun je onder meer vinden bij de bijenhouder zelf of in een biowinkel. Toch blijft ook daar honing voornamelijk bestaan uit glucose en fructose, suikers dus. En die suikers mogen dan misschien natuurlijk zijn, je lichaam neemt ze wel op dezelfde manier op als andere suikers.

In rauwe honing zitten dus iets meer voedingsstoffen, maar de honing speciaal daarvoor eten hoeft ook niet. Hoewel er vitamines in zitten, zijn het maar kleine hoeveelheden, waardoor je lang niet komt aan wat je dagelijks nodig hebt.

De voordelen van honing

Ondanks de suikers, zijn er gelukkig wel enkele voordelen aan honing eten (naast het feit dat het lekker is dan).

Tegen keelpijn

Honing kan symptomen van een verkoudheid, zoals hoesten en keelpijn, verminderen. Je zult er meestal niet sneller door genezen, maar het kan wel helpen om de pijn te verzachten. Als het bij jou werkt, is het natuurlijk een goed alternatief voor een pilletje of siroop. Je kunt ook wat honing in je thee doen. Laat je thee dan wel eerst wat afkoelen voor je de honing toevoegt, want door de hitte kan die voedingsstoffen verliezen.

Ook in combinatie met kaneel zou honing een positief effect hebben op je immuunsysteem, al is dat niet volledig bewezen. Maar het kan geen kwaad om het te proberen, zolang je het met mate eet.

Tegen hooikoorts

Wist je dat honing kan helpen bij hooikoorts? Het gaat dan wel over rauwe honing, die honing bevat tenslotte kleine hoeveelheden pollen. Wanneer je regelmatig zo’n kleine hoeveelheid opneemt, verbeter je jouw weerstand tegen die pollen. Hierdoor kun je op termijn minder last hebben van die vervelende allergieën.

Let wel op: heb je écht zware allergische reacties, wees dan voorzichtig. Als je een té grote hoeveelheid honing eet, kun je op die manier ook klachten krijgen.

Bescherming tegen ziektes

Er wordt vaak beweerd dat honing helpt om heel wat ziektes, en zelfs kanker, te voorkomen. Zo ver gaat het niet. Maar rauwe honing bevat wel antioxidanten. Dat zijn stoffen die schade aan cellen in je lichaam voorkomen. Honing kan daardoor helpen om je aders en bloedvaten gezond te houden en hartziekten te voorkomen.

Er zijn wel nog veel andere voedingsmiddelen die ook antioxidanten bevatten. Het is dus geen eigenschap die alleen honing heeft. Honing kan wel nog helpen om de darmflora in balans te houden door de ‘goede bacteriën‘ die erin zitten. Die helpen tenslotte bij de opname van bepaalde stoffen.

Goed voor de huid

Toch niet zo’n fan van honing? Goed nieuws, je hoeft honing niet altijd op te eten om er voordelen van te ondervinden. Smeer bijvoorbeeld een laagje honing op je huid en laat een halfuurtje intrekken. Na het afspoelen, zul je merken dat je huid minder droog is. Honing zorgt tenslotte voor een betere vochtbalans, net als een hydraterende crème.

Honing helpt daarnaast bij een geïrriteerde of beschadigde huid. Door de antibacteriële functie van honing kan het helpen tegen puistjes of eczeem (gebruik eventueel een gezichtsmasker op basis van honing of maak er zelf eentje) en zelfs bij het genezen van wondjes.

4x recepten met honing

Overtuigd van de voordelen van honing? Met deze gerechten kun je honing alvast in je menu opnemen.

Bronnen: feeling.be, hln.be, nieuwscheckers.nl, streekmarkt.be

Nog meer natuurlijke manieren om kwaaltjes te verlichten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)