Bouillon: extra lekker als je ‘m zelf maakt

Bouillon: extra lekker als je 'm zelf maakt

Lichte groentebouillon

Verrassend variëren

• Gebruik groentebouillon om vegetarische sauzen en soepen extra smaak te geven. Voor een krachtigere bouillon laat je het gezeefde vocht nog wat verder inkoken.
• Groentebouillon kun je aromatiseren met alle mogelijke groenten. Ook pastinaak, venkel en tomaat doen het goed. Voor een Aziatische toets kun je smaakmakers zoals gember, citroengras, koriander en steranijs toevoegen.
Liever een lichte kippen- of kalfsbouillon? Voeg dan 2 kg kippenvleugels of 2 kg kalfsbotten toe. Maak de bouillon verder op dezelfde manier als de groentebouillon. Laat op zacht vuur 4 uur trekken en schuim geregeld af.


Geurige garnalenfond

De truc met het pantser

• Deze aromatische fond gebruik je voor exquise sauzen bij vis en schaaldieren, fijne soepen en bij de bereiding van garnaalkroketten.
• Bak de pantsers met de tomatenpuree aan in de pan. Pas op dat ze niet aanbranden, want dan komen er bittere aroma’s vrij. Voor een uitgesproken smaak kun je de pantsers flamberen met de cognac.
• Vervang eventueel een deel van de garnalenpantsers door ongepelde grijze garnalen. Of gebruik andere schaaldieren, zoals langoustines of kreeft. Pantsers van kreeft zijn hard, hak ze met een stevig koksmes of een keukenbijl in stukken.
• Je kunt garnalenpantsers ook invriezen, om er later fond van te trekken.


Fijne visfumet

Zo vers mogelijk

• Visbouillon is ideaal voor fijne sauzen en soepen, om vis te pocheren en voor risotto.
• Hoe beter van kwaliteit en hoe verser de vis, hoe fijner de fond. Ideaal zijn platvissen, zoals tong en tarbot. Vette vissoorten zijn minder geschikt.
• Spoel restjes bloed weg en snij of hak de graten in stukken. Stoof de graten zachtjes in boter om de smaak op te halen voor je ze met water overgiet. Laat ze niet bruin kleuren! Roer voortdurend, want ze bakken gemakkelijk aan.


Bouillon op z’n best

• Gebruik voor het kruidentuiltje enkel de steeltjes van de peterselie. De blaadjes worden grauw tijdens het koken en geven de bouillon een vreemde kleur.
• Maak de bouillon niet te zout. Je kunt later altijd nog bijkruiden, afhankelijk van het gerecht waarvoor je de bouillon gebruikt.
• Bouillon kun je gemakkelijk in porties invriezen. Zo hoef je enkel de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)