Chocomelk boven energiedrank

Door De Redactie

Wie regelmatig sport vult zijn vocht- en suikertekorten beter aan met chocomelk dan met energiedrankjes. De spieren zouden hierdoor sneller herstellen van zware inspanningen en zullen beter bestand zijn tegen nieuwe inspanningen.

Tijdens een onderzoek naar het verschil tussen chocomelk en energiedrank met vitaminesupplementen, moesten goedgetrainde wielrenners zich volledig geven op hun fiets zodat ze door hun lichamelijke suikervoorraden doorzaten. Vervolgens kregen ze chocomelk of een energiedrankje aangeboden.

In beide drankjes zaten evenveel suikers. Na 4 uur moesten de wielrenners opnieuw in het zadel kruipen. De groep die op chocomelk verder reed, kon de nieuwe fietsopdracht beter aan dan de groep die de energiedrank genuttigd had. Uit een andere studie blijkt dat spieren van voetballers na het drinken van magere chocomelk sneller herstellen van zware inspanningen dan met een energiedrank.

Vitaminesupplementen worden genomen omwille van de antioxidanten, stoffen die de schadelijke zuurstofradicalen uitschakelen. Een recente studie geeft echter aan dat de werkelijkheid complexer is. Tijdens fysieke inspanningen starten in het lichaam afweermechanismen op tegen deze vrije zuurstofradicalen. De antioxidantie onder de vorm van vitaminesupplementen blijken echter de activering van het afweermechanismen te blokkeren, waardoor ze het gezondheidsbevorderende effect van de sportinspanning kelderen.

Partner Content