Deze 7 Aziatische ingrediënten moet je in huis hebben
©Wout Hendrickx
Sojasaus
Gebruik sojasaus in plaats van zout als smaakmaker in soep, gebakken rijst, dressings of dipsausjes. Ook onmisbaar bij sushi. De glutenvrije variant wordt trouwens tamari genoemd.
Vissaus
Deze zoute saus met diepe smaak wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes) en geeft je gerechten een warme, zilte en diepe smaak. Pas op met gebruik, want de smaak kan al snel overheersen.
Kokosmelk
Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water. Door het mengsel te filteren in een kaasdoek en uit te knijpen ontstaat kokosmelk. Dankzij zijn zachte, volle en romige smaak is het een onmisbaar ingrediënt in curry’s en soepen.
Gember
Schil de wortel en snij ‘m in plakjes, snipper of rasp ‘m fijn, de smaak is warm en pittig. Je kunt ook gember in poedervorm of gekonfijte gemberbolletjes kopen. Bewaar ‘m in de diepvriezer en snij telkens een stukje af als je het nodig hebt.
Citroengras
Onmisbaar in een curry of soepje. Kneus de stengels en kook ze mee in een stoofpotje of soep. Je kunt ook de kern gebruiken: verwijder dan de buitenste blaadjes en stamp het witte deel fijn in de vijzel.
Koriander
Zowel de blaadjes als de wortels kun je gebruiken. De blaadjes hebben een sterke smaak en aroma. De wortels – met fijne pepersmaak – vind je in currypasta.
Noedels of rijst
Sobanoedels, eiernoedels, wilde rijst of sushirijst... je hoeft geen 10 verschillende soorten in je voorraadkast te hebben staan. Kies je favoriet in de winkel en ga ermee aan de slag.