Een écht Italiaans menu

Door De Redactie

Primi, secondi, contorni... De Italiaanse menukaart ziet er anders uit dan de onze. Wat betekent dat allemaal?

Een Italiaans diner begint – hoe kan het ook anders – met een aperitivo. Typisch Italiaans zijn Campari, Aperol en Cynar of bubbels, zoals prosecco of spumante. Samen met je glas komt er een assortiment antipasti op tafel: koude of  warme hapjes gemaakt op basis van lokale ingrediënten of seizoensproducten. Denk aan een bordje charcuterie, wat olijfjes, opgelegde groenten, diverse crostini of 'fritto misto': een aantal gefrituurde hapjes.

Opmerkelijk is dat Italianen pasta, gnocchi en risotto niet eten als hoofdgerecht, maar als primo piatto of voorgerecht. Ook soep – minestrone bijvoorbeeld – is een populaire primo. Dan volgt de secondo piatto: een stukje vlees of vis. En nee, ze zijn de groentjes niet vergeten: wil je een salade of andere groenten bij je gerecht, dan moet je apart nog een contorno of bijgerecht van de kaart bestellen.

Nog zin in een dessert? Bestel dan een dolce zoals gelato, torta of tiramisu. Ook kaas en fruit zijn populair als dessert. Een caffè (nooit cappuccino of latte macchiato: dat zijn ontbijtkoffies) en een digestiefje zoals grappa, amaretto of [LINK_TEXT id=6] sluiten het diner af.

Klik door voor onze menusuggesties!

Partner Content